Терапија стимулацијом чула

БЕЧЕЈ: Школа за основно и средње образовање „Братство“ у Бечеју, добила је део опреме за сензорну собу, која је намењена деци са сметњама у развоју. Реч је о интерактивној соби

 за рад терапеута, који контролише опрему у соби и дозира стимулансе за свако чуло, тако што их прилагођава индивидуалним карактеристикама сваког корисника. Средства су добијена од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине.

- Сензорна соба је опремљена са око 40 процената, јер смо толико средстава добили. Поново ћемо конкурисати код виших нивоа власти, али би нам добро дошла и помоћ неког од донатора из наше средине или шире, како бисмо у нову школску годину ушли с потпуно опремљеном собом и тиме стручном особљу омогућили да пруже адекватан третман деци којој је он потребан - рекао нам је директор ШОСО „Братство“ Имре Станко.

Проблем ове школе је и што немају адекватну просторију. Добијених 367.000 динара утрошено је на опрему, а соба би морала да буде потпуно замрачена и максимално изолована од спољне буке. То се, обично постиже постављањем белих струњача на површини зида. Све то кошта, те су за те потребе неопходна додатна средства. У школи су оптимисти и надају се да ће наићи на разумевање код привредника који су у стању да помогну.

- Већ првог дана коришћења опреме приметили смо задовољство код деце. Све им је интересантно, јер добијају стимулансе који им недостају. Третман траје школски час и зависно од препоруке Интерресорне комисије дете недељно долази једанпут, када је блажи случај, или два пута када је реч о детету с тежим стањем – каже дефектолог Елвира Рајшли Токош. - Некоме је потребан третман само из  логопедије, некоме из редукције или опште дефектологије, а има и деце којима је потребна комбинација третмана.

У првом комплетирању опреме, сензорна соба је попуњена опремом за вестибуларну стимулацију, вибрационом траком, затим љуљашком која има додатни звук и вибрацију, светлосним праменовима који мењају боју, тубом са светлом и мехурићима, која служи за визуелну стимулацију и користи се за учење боја, али и за опуштање. Ту је и струњача која вибрира, те се може подесити место и интезитет вибрације. Зависно од потребе детета стимулише се поједина област или цело тело.

- Опрема коју смо добили може да се користи за стимулацију и релаксацију. Зависно од тога која је потреба детета. Укупно ће 111 деце користити опрему у сензорној соби. Из наше школе 45, а по препоруци Интересорне комисије још 66. Ефекат рада третманима у сензорној соби увиђа се после пола године. Значи, ваља бити упоран и стрпљив – закључује Елвира Рајшли Токош.

В. Јанков

 

EUR/RSD 118.1760
Најновије вести