У Сенти почиње Фестивал цветања Тисе

СЕНТА: Велика је вероватноћа да ће се одржавање Фестивала цветања Тисе, који данас почиње у Сенти и траје до недеље, најзад поклопити са јединственим природним феноменом.
cvetanje tise
Фото: Cvetanje Tise/Dnevnik

Фестивал цветања Тисе у Сенти девети пут одржаће се у организацији локалне самоуправе и Туристичке организације, а својим програмима придружила су се и поједина удружења грађана.

Директор ТО у Сенти Корнел Лашковић потврдио је да су се на реци у Сенти и околини појавили у мањем обиму инсекти Тисиног цвета, те очекује да би његово масовно ројење инсекта лепршавих крила, чије парење на површини воденог огледала дочарава овај природни феномен, могло да буде управо овог викенда.

- Цветање Тисе се временски не може баш предвидети, јер све зависи од хидролошких услова на реци и временских прилика, а појава Тисиног цвета је карактеристична за период од прве декаде јуна па до краја месеца. Због неопходних припрема време одржавања фестивала унапред морамо утврдити. Претпрошле године наш фестивал је почињао када се цветање Тисе завршавало, а ако овако топло време потраје могуће да ће се наш фестивал и цветање поклопити. Тешко је подесити да се термин поклопи са непредвидивом природом чаробног инсекта. Међутим, најважније је да придајемо значај јединственом природном феномену и да га као бренд искористимо у туристичкој понуди и афирмацији природних вредности реке Тисе и привучемо што више посетилаца - каже Корнел Лашковић.

Тисин цвет љубитеље природе и реке Тисе држи у неизвесности, па и Лашковић напомиње да иако су се термини приближили, не може се са сигурношћу прогнозирати време цветања, пошто се у међувремену прогнозира и захлађење у односу на садашњу тропску врелину, али да је извесно да ће посетиоци који дођу у Сенту моћи да уживају у програмима посвећеним Тисином цвету.


Стижу туристи

Туристи из земље и иностранства, поред освежења на новоуређеној плажи на Тиси и базену у Народној башти, обилазе и знаменитости Сенте.  Са побољшањем епидемијске ситуације и попуштањем мера, почеле су туристичке посете па је прошлог викенда била група посетилаца из Београда, а директор ТО Корнел Лашковић каже да има најава за долазак у току лета више група туриста из Мађарске. Туристи се интересују за историјску поставку о Сенћанској бици у торњу Градске куће, родну кућу Стевана Сремца, спомен обележја знаменитих Сенћана, али и за Музеј чоколаде и за разне сувенире са обележјима Сенћанске битке.     


Сенћани посетиоце данас од 18 сати на отварању Фестивала цветања Тисе дочекују Винском улицом и вашаром рукотворина, уз наступ Сенћанског дувачког оркестра. Две вечери, данас и сутра на малој и великој позорници одржаваће се концерти више музичких састава. Сутра од 20 сати уз народну музику и плес на Доњем шеталишту крај Тисе, на реци ће се одржати регата са бакљадом „Пут ватре на води”, а концерти ће потрајати до после поноћи.

У време одржавања Фестивала цветања Тисе, за промотивна крстерења реком спреман је Змајев брод, захваљујући ентузијастима Клубу за кајак и рекреацију „Тисин цвет” и ТО Сента. Овај веслачки угођај у петак и суботу уприличиће се у више тура од 17 до 20 сати, могу учествовати старији од 12 година, а пријаве су на Доњем шеталишту у време одржавања фестивала. У недељу од 8 сати на обали Тисе такмичење кулинара у кувању рибље чорбе за трофеј „Златни Тиски цвет” организује Прво аматерско удружење кувара  - ПАУК.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести