Укус старих буњевачких „ила”

БАЈМОК: У организацији Буњевачког културног центра Бајмок, одржана је минулог викенда

по 11. пут дводневна манифестација „Дани буњевачке културе”. Фестивал буњевачких националних јела отворио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш, а учеснике је поздравио и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Сергеј Тамаш. Етнофестивал буњевачких националних јела ове године окупио је више од 30 учесника из земље и иностранства, који су представили кулинарско умеће припремањем традиционалних специјалитета.

- Данашња манифестација показује колико су Буњевци посвећени очувању и неговању својих традиционалних вредности. Важно је што Буњевци могу диванити и певати на свом језику, што могу неговати своју културу, традицију и справљати своја чувена „ила“. Посебност Буњеваца уткана је у историју нашег поднебља – рекао је Михаљ Њилаш, подсећајући да се на последњем попису становништва, око 16.000 грађана у Србији изјаснило да су припадници ове мањине, те да је овај број потребно чувати путем Националног савета Буњеваца, Културног центра и удружења, а Покрајинска влада ће настојати да пружа подршку.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава овај фестивал јер је од великог значаја за буњевачку националну заједницу чије наслеђе, традицију и локалитет потребно неговати и промовисати, како би своје богатство представили широј јавности и тиме привукли што више посетилаца.

- Оно што Секретаријат за привреду и туризам посебно истиче је обједињена промоција културолошког и гастрономског туризма, што је једна од водећих активности у домену манифестација у Покрајини – рекао је Сергеј Тамаш.

Поред влашке, мађарске, немачке, русинске и македонске националне заједнице, на овогодишњем фестивалу учествују и завичајна удружења, попут Удружења Дрежничана из Бајмока, буњевачка удружења са територије АП Војводине и из Мађарске, као и ученици ОШ „Вук Караџић“ из Бајмока, који изучавају буњевачки говор са елементима националне културе.

В. Х.

 

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести