За ковинску Шљункару и даље важи забрана купања

КОВИН: На популарном ковинском излетишту и купалишту Шљункара званично је забрањено купање и ове године.
Kvalitet vode za kupanje je dobar, ali ovo mesto nije zvanično kupalište  Foto: TO Kovin
Фото: Квалитет воде за купање је добар, али ово место није званично купалиште  Фото: ТО Ковин 

Забрана је ступила на снагу прошлог лета када су се у кратком размаку утопиле две особе, после чега су надлежне службе у општини Ковин утврдиле да не постоје безбедни услови за купање и поставиле знак забране.

И поред тога Ковинци, а и други који знају за ово вештачко језеро, долазе и купају се од како су наступили топли дани. Санитарна инспекција је недавно наложила Туристичкој организацији општине Ковин, којој је прошле године пренета брига о Шљункари, да изврши анализу воде.

Још је неразјашњено како су се две особе прошлог лета утопиле на истом месту у размаку од само неколико дана

- Анализа је урађена, добили смо резултате и према њима вода је друге и треће категорије, што се сматра безбедним за купање. Исто тако, очистили смо приобаље од траве, но и даље купачи треба да знају да се купају на своју одговорност, јер Шљункара нема статус градског купалишта - каже директорка Туристичке организације Ковина Дивна Кирилов.

Шљункара нема спасиоце, тушеве, мокри чвор и друге садржаје који би је увели у статус званичног купалишта, али су зато постављени мобилијари за децу на десној обали језера. Тамо где је некада био плажни бар са мокрим чвором сада се гради затворени мали базен.

Идеја је да се на Шљункари направи спортски центар са кампом, а до тада, ваља бити опрезан јер још је неразјашњено како су се две особе прошле године утопиле на истом месту у размаку од само неколико дана.

В. Живков

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести