Затворен прихватни центар за избеглице у Кањижи

КАЊИЖА: Привремени прихватни центар за избеглице на вашаришту у Кањижи затворен је, а демонтирају се шатори у кампу у којима су до скоро привремено уточиште налазили мигранти са Блиског Истока.

 Њих је пут преко Кањиже водио ка Мађарској, али је изградњом ограде рута измењена. Председник Скупштине општине Кањижа Роберт Лацко изјавио је да је прихватни центар затворен на основу одлуке Комесаријата за избеглице и миграције Србије, а да ће шатори бити отпремљени за Суботицу, Сомбор, Шид и друге градове где је у плану да се успоставе прихватни центри за зимски период.

- Још пре смо констатовали да Кањижа нема услове за прихватни центар за избеглице за зимско време, што су увидели и у надлежном министарству, па је дошло време да се размонтира 25 шатора, а већ празнимо и добар део опреме из магацина, тако да ће се за пар дана комплетна опрема, чак и контејнери које је донирао УНХЦР пребацити на друге локације у нашој земљи - каже Лацко.

Лацко је рекао да је претходних месец дана прихватни центар на кањишком Вашаришту практично био празан, од када је затворена граница Мађарске и избегличка рута усмерена преко Хрватске, те да сасвим спорадично долазиле мање групе од три до пет, а највише десетак људи, који су настављали даље.
- Знамо да рута која је у претходном периоду водила преко Кањиже укинута, а уколико је у наредном периоду и буде, вероватно неће бити у овом правцу, тако да са великом сигурношћу се процењује да се бар до пролећа овде неће појављивати избеглице ни у мањим групама. Верујем да ће се за то време на вишем нивоу од стране Европске уније предузимати мере да се ова ситуација смири и стави у неки нормалан колосек, па се надамо да је Кањижа коначно одахнула и да више неће имати проблема и суочавања са овом проблематиком, како је то било претходних месеци – оцењује Лацко.

За око пола године кроз Кањижу је прошло око 150.000 избеглица, можда и више, јер према речима Лацка, у време када је прилив био изузетно велик, није се могао контролисати у свим сегментима, нарочито у данима када је пролазило и преко 3.000 људи.- Није на нама из локалне самоуправе да оцењујемо како смо испунили наше обавезе, али је евидентно да смо током посета бројних домаћих и иностраних делегација добијали најбоље оцене, али и од ресорног министра Александра Вулина, тако да нам је савест у том погледу мирна и чиста, јер смо одрадили свој део посла како треба, од првог дана па до затварања прихватног центра – сматра Лацко.

Председник СО Кањижа најављује да ће се после размонтирања кампа од понедељка отпочети са ревитализацијом вашаришта, завршавају се неки радови на инфраструктури који су још у току, који су већ исплаћени, тако да ће се овај простор вратити за ранијој намени и то опремљенији него што је био. Лацко се нада да ће вашар, који није могао да се одржава због збрињавања избеглица, оживети у много бољем издању. Преостало је да се санира део простора на уређењу зелених површина у граду, као и да се измири преостали део обавеза од два-три милиона динара, колико још износе неплаћени рачуни за функционисање прихватног центра.

- Оно што је најважније, буyет општине трошковима функционисања привременог прихватног центра неће бити оптерећен ни за један динар, а све што смо уложили пара и труда у неопходну инфраструктуру, што смо добили у виду донација међународних хуманитарних организација и средстава из покрајинских и републичких извора, остаје нам. Мислим да смо то и заслужили за уложени вишемесечни труд - рекао је Лацко.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.7999
Најновије вести