Живот пре холокауста

БЕЧЕЈ: Захваљујући двогодишњем истраживачком раду чланова Клуба завичајаца Народне библиотеке Бечеј, ових дана је светлост дана угледала публикација „Јевреји у Бечеју“.

Народна библиотека је већ, средином децембра премијерно приказала аматерски документарни филм „Наслеђе јеврејске заједнице у Бечеју“. Тако је заокружен рад на пројекту „Млади завичајци о животу јеврејске заједнице у Бечеју“.

- При помену Јевреја, асоцијација данашње генерације су, обично, слике из времена страдања припадника овог народа у холокаусту. Ми смо желели садашњем и будућем нараштају да прикажемо живот Јевреја, конкретно у нашој старобечејској средини, пошто су током 170 година присуства оставили дубок траг у формирању и развоју интеркултуралног грађанског друштва - нагласила је једна од ауторки публикације Изабела Шормаз.
У име издавача – Народне библиотеке, в. д. директорка Болгарка Талош је нагласила вредност штива на два језика, српском и мађарском, с доста старих фотографија, јер афирмише једнакости и различитости свих који су живели и данас живе у Бечеју.

- Идеја водиља била нам је да не допустимо да људи који су имали велики удео у стварању грађанског друштва Бечеја оду у заборав - додаје још једна из групе аутора Марија Стефанов.
Рецензент књиге проф. др Александар Касаш је подсетио да је историја Јевреја у Војводини била занимљива и веома богата у времену од 18. века до Другог светског рата, а онда је афирмативно говорио о текстовима који су објављени у књизи и имају за циљ да прикажу живот Јевреја у свом месту.
Јевреји су народ који је ударио темељ грађанском животу Старог Бечеја, а где се данас у Бечеју могу срести припадници овог народа, чији су последњи представници напустили град 1949. године.

- Када је Бечеј у питању, само на Јеврејском гробљу, које се не одржава како би требало, може се пратити континуитет њиховог присуства на овом простору. На жалост, 1962. године је срушена велелепна синагога у Бечеју, а исту судбину доживеле су и синагога у Бачком Градишту и две синагоге у Бачком Петровом Селу. Многе зграде, праве архитектонске знаменитости, су и данас украс града – рекао је аутор три текста у књизи Драгиша Славић.
Коаутори књиге су Ана Болдижар, Михаљ Гуташи и Чила Међери, чију су текстови о вери, друштвеном животу и традицији јеврејске кухиње веома занимљиви.
Средства од продаје књиге, чија је цена 1.000 динара, биће усмерена на попуну библиотечког фонда.

В. Јанков         

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести