ЕВРОПСКИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОНД И ЗАПАДНИ БАЛКАН ЕУ гарантује откључавање 750 милиона евра за мала предузећа

Европски инвестициони фонд (ЕИФ), који је део групације Европске инвестиционе банке (ЕИБ), потписао је гарантне уговоре са 11 банака и финансијских посредника на Западном Балкану, који ће омогућити локалним банкама и финансијским институцијама да изграде портфолио кредита за мала и средња предузећа (МСП), у укупном износу већем од 750 милиона евра, заједно са додатним уговорима, за које се очекује да ће бити потписани у првој половини 2024. године.
a
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, циљ ових финансијских средстава је да се повећа приступ финансијама међу малим предузећима и побољша њихова отпорност на сталне економске изазове, уз стварање услова за ширење пословања, запошљавања и иновација. Додаје се да су ови уговори финансирани у оквиру Фонда Европске уније за развој предузећа и иновација за Западни Балкан, под називом „Гаранција отпорности МСП”.

Очекује се да на Западном Балкану овај фонд омогућити давање концесионих кредита у вредности од преко 750 милиона евра за око 13.000 малих предузећа, уз задржавање око 180.000 радних места. Додаје се да почетак примене „Гаранције отпорности МСП” Фонда ЕУ за развој предузећа и иновација за Западни Балкан отвара пут за потписивање преосталих 20 гаранција као дела Гаранцијског фонда за Западни Балкан и показује „како ови иновативни инструменти привлаче приватне инвестиције како би подржали примену Економског и инвестиционог плана и неговање конкурентног и отпорног приватног сектора”.

„Драго нам је да смо партнери са ЕИФ-ом (Европским инвестиционим фондом), како бисмо побољшали приступ приступачним финансијама за микро, мала и средња предузећа на Западном Балкану као део нашег Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан од 30 милијарди евра”, рекао је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Он је додао да ће, захваљујући гаранцији од 60 милиона евра, локална предузећа имати користи од кредита по повољним условима, као што су ниже каматне стопе, смањени колатерални захтеви и дужи рок доспећа, у временима када је потреба за кредитима велика. „Међутим, финансијски услови су тешки. Стога очекујемо да ће ова средства допринети потенцијалном коришћењу кредита у вредности од преко 750 милиона евра.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести