РУДАРЕЊЕ ВИШЕ НИЈЕ ИН, САД ЈЕ У МОДИ КРИПТОБЕРЗА Може ли обичан човек у трку за криптозараду

Када је у питању улагање, они старији хватају се дуката, они мало млађи мисле на девизе, девизе, а најмлађима је у мислима биткоин, етереум, солану, рипл, бинанце цоин, или нека друга криптовалута.
1
Фото: ECD

О тржишту криптовалута до сада смо чули разне бајке, и оне дивне о богатству преко ноћи, до оних ружних – о пропасти криптовалутног царства, хватању организатора некаквих пирамидалних шема и општој пропасти улагача.

Обе верзије су тачне. Па, у којој фази је сад берза криптовалута, питали смо Игора Мирковића из компаније ЕЦД.рс, мењачнице криптовалута, која се бави криптовалутном берзом.

- Тржиште криптовалута показује знаке ценовног опоравка, што инвеститорима сигнализира потенцијал за наставак раста – каже Мирковић. - Ова индустрија, као глобална, децентрализована и отворена, има сличне трендове у Србији као и у свету. Трудимо се да најпопуларније криптовалуте буду доступне свакоме ко пожели да их купи или прода. Улагање у њих је постало популарно  у Србији због ниског прага улагања и практичности у односу на традиционалне инвестиционе опције, попут злата или некретнина, а поред тога, нуде и сигурност у периоду економске неизвесности, што мало која инвестициона имовина тренутно може да тврди.

Фото: Pixabay, ilustracija

 Које су предности улагања у криптовалуте и може ли на берзу да изађе просечан човек са, рецимо 100 евра, питали смо оно што највише мучи људе који желе да уђу у свет криптовалута, али немају довољно знања да то и остваре самостално.


Да ли је прошло време великих зарада и рударења?
  1. Рударење етереума више није актуелно и тражи се алтернатива где би се упослиле бројне графичке картице. Тржиште наставља да истражује алтернативе за неискоришћене рударске ресурсе, прилагођавајући се променама у екосистему криптовалута – каже Игор Мирковић из ЕЦД-а. – Ипак, рударење битцоина и даље остаје активно и профитабилно. Награде за изрударене блокове Битцоина представљају значајан извор прихода за рударе. Рудари који успеју да изрударе блок битцоина могу да очекују награду у вредности од око 220 хиљада долара по блоку, уз напомену да се цена битцоина стално мења и да ова бројка може да варира.

- Улагање у криптовалуте свакоме пружа прилику да опроба у улози инвеститора, а повремено се дешава и да се уложени износи вишеструко повећају у релативно кратком временском периоду. Ово чини криптовалуте привлачним. Скретање пажње на могуће ризике је неопходно, али не можемо да игноришемо и раст цена који уме да оде стоструко. На инвестицију од 100 евра то би било 10.000 евра. Ретко који бизнис или инвестиција може то – каже Мирковић, додајући да је проблем у домаћем страху од берзанског пословање у томе што је берза много недоступнија од криптовалута.

- Наши клијенти су економски образовани појединци који вреднују свој труд и желе да заштите своју зараду од инфлације. Желе да располажу својим новцем кад год, где год, по великој брзини и по ниским трошковима. Улагање у криптовалуте захтева основно разумевање технологије, али је приступ релативно једноставан. Корисници криптовалута могу бити и правна лица, која не само да инвестирају у криптовалуте, него их користе за плаћања, каже Мирковић, додајући да неки људи примају компензацију у криптовалутама, рудари, али најчешће су то инвеститори са визијом да искористе потенцијал ове растуће индустрије.

С времена на време у медијима освану написи о томе да је пао још један "крипто-преварант", што подгрева приче о Понзи шеми кад је у питању трговање криптовалутама.

- Скептичност према новим приликама је природна и здрава, али криптовалуте су се већ етаблирале као озбиљна и проверена опција за инвестирање – истиче Мирковић. - Медији су научили да разликују праве информације од дезинформација и превара. Напори у едукацији корисника о безбедносним мерама су кључни јер придржавање основних сигурносних пракси чини криптовалуте једном од најсигурнијих имовина. Често одржавамо едукације на ову тему и пишемо блогове који за циљ имају да помогну свима да се заштите. Крајем прошле године учествовали смо и у Међународној недељи посвећеној превенцији превара, поручује на крају.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести