Малинари хтели да блокирају улице, али се предомислили кад је дошао министар ХИТНИ ПРЕГОВОРИ О ОТКУПНОЈ ЦЕНИ

АРИЉЕ: Током пролећних дана већ су почели радови у малињацима Ариља и Ивањице, који важе за престонице црвеног злата.
1
Фото: РИНА

Ипак, овогодфипшња откупна цена и пласман воћа оно је што поново брине воћаре. Милета Пилчевић, председник удружења „Виламет” истакао је да је састанак завршен оббећањем министра Мартиновића да ће се изаћи у сусрет захтевима произвођача малине, те да ће окупити произвођаче, откупљиваче, прерађиваче и извознике овог воћа на заједнички састанак на коме ће се договарати о самој цени.

- Надамо се да ће министарство сада успети да нам организује састанак са откупљивачима и прерађивачима на коме ћемо видети неку цену за 2024. годину, како ми произвођачи не бисмо ишли у минус и у банкрот, што је био случај прошле године. Осим разоговра о овогодишњој цени, било је разговора о субвенцијама, о проблемима у малинарству са којима се сусрећемо. Надамо се да ће наши захтеви бити испуњени и надамо се брзом решењу. Обећано нам је да ћемо о до идуће седмице имати и конкретна решења”, рекао је Пилчевић за РИНУ.

Произвођачи малине се боре за почетну цену од 350 динара за киклограм која би им омогућила наставак производње али и нормалан живот од свог рада. Пилчевић је додао да се размишљало и о блокади петље на магистралног пута у Пожеги као и о протестној вожњи, међутим, одо тога се одустало услед брзе реакције новог министра.

- Ми смо то морали да откажемо јер је ипак министар дошао у Ариље, да саслуша наше захтеве и наше проблеме. Преговарамо о акнтној цени од 350 динара за килограм малине, да покрије трошкове производње и да ми имамо неку минималну зараду са којом можемо да преживимо и да ова производња опстане. Ако дођемо у ситуацију од прошле године, да беремо малину за 200 или 200 и неки динар, а Институт за воћарство у Чачку је донео произвођачку цену од 240 динара ми онда не треба да се бавимо овим и треба да се гаси ова производња уколико није никоме потребна, наглашава Пилчевић.

Министар Мартиновћ истиче да је текућа година додатно отежана произвођачима малина снегом који је ариљски крај погодио у априлу, услед чега ће, како је рекао, овогодишњи род сигурно бити знатно мањи.

- Оно што је сваке године актуелно када је реч о малини то је откупна цена односно пословни однос између призвођача у примарној производњи и откупљивача, односно хладњачара. Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде ће се заиста потрудити да успостави једну линију дијалога између министарства, малинара и откупљивача и потрудићемо се да у све то укључимо и Привредну комору Србије као бисмо пронашли најбоље могуће решење, тако да нико не буде оштећен”, казао је министар Мартиновић.

Мартиновић је као веома важне и за решење проблема са којим се суочавају произвођачи малине истакао уговоре, пре пар дана потписане са Народном Републиком Кином којима се, како је рекао, отвара тржиште те земље за све врсте пољопривредних производа.То је важно и за примарне произвођаче али и за оне који извозе српску малину.

- Нама је потребно да имамо што више квалитетне малине зато што је кинеско тржиште огромно и сигурно је да су потребе тог тржишта далеко веће него што ми можемо на њега да пласирам.Али то је једна велика могућност зато што имате сигурно тржиште, добру цену, наша роба је ослобођена од било каквих царина, дажбина, такси. Тако да српски пољопривредни произвођач па и произвођаи малина, практично имају најповлашћенији положај у односу на све остале произвођаче у Европе с обзиром на то да су председник и Влада Републике Србије са Кином договорили највишиу облик стратешког партнерства, а то је заједничка будућност”, рекао је Мартиновић.

РИНА

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести