Милићевић: Мој задатак је да позориште "Пуж" траје

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Бранко Милићевић који је говорио о раду позоришта "Пуж" ког је основа са супругом редитељком Слободанком Цацом Алексић (1941-2019).
Танјуг/Драган Кујунџић/Бранко Милићевић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Бранко Милићевић

Упитан да ли је поносан на постигнућа позориште "Пуж", Милићевић је рекао да сматра да је урадио неке добре ствари и да је за њих заслужан".

"Нисам поносан зато што нисам завршио то за шта сам добио задатак. Мислим да је бавити се позориштем односно ументошћу задатак и нисам обавио сав задатак који сам добио с врха", рекао је Милићевић.

Навевши да рећи "с врха" упућује на питања сврхе позоришта и значи да "постоји неки врх пирамиде и хијерархија", Милићевић је додао да је поносан што је "у средини пирамиде".

Милићевић је са супругом Алексић у почетку радио позориште за одрасле и присећа се да му "није падало на памет дечије позориште". Међутим, једно кад су почели да се баве позириштем за децу открили су да је то "нешто фантастично" и задатак је био да направе "да ваља".

"Неко каже: ''Ја 40 година радим аутомобиле'', али то уопште не значи да си добар аутомеханичар. Ако ми кажемо да имамо 45 година позористе ''Пуж'' то не значи да је добро", упозорио је Милићевић.

Осврнивши се на недавну доделу награде "Слободанка Цаца Алексић“ у испуњеном "Пужу", Милићевић је истакао да је присуство бројних другара, сарадника и новинара знак да је то "позориште важно".

"Мој последњи задатак је да направим да то позориште траје и кад одем у дебелу пензију, да не кажем умрем, јер умрети нећу", рекао је Милићевић.

Упитан колико је "Пуж" утицао на одгоје деце, Милићевић је подсетио да је већу улогу имала његова телевизијска емисија "Коцка, коцка, коцкица", док све представе у том позоришту имају неку поуку.

Милићевић је рекао да је јендом некој новинарки на слично питање одговорио да нема одговор, јер су нека деца ипак постала ђубрад.

"Све телевизије су објавиле ''Бранко Коцкица је рекао да су његова деца ђубрад. Користим ову прилику, никад се нисам оправдао за то, да никад нисам то рекао. Него да су нека постала ђубард, као што неки људи постају ђубрад. Али има мање људи који су ђубрад", нагласио је Милићевић.

Популарни глумац је подсетио на стихове: "Свет игра утакмицу и добри воде, зато је важно да се добра деца роде, добри су светски шампиони воде триста према двеста, обуци дрес у тиму добрих има места!"

"Дође ми да се расплачем на ове стихове. Тиме се бави позориште ''Пуж''", нагласио је Милићевић, додавши да не зна како се заиста формира дечија личност, навевши да "то што родитељи уче децу је прва ствар која њима остаје заувек".

Милићевић је рекао да је написао преко 45 комада за децу и да му је сад најтеже да напише следећи. који већ им наслов ''Храбри кројач".

"Деца то гледају, не знају ништа о томе, то остаје у њима, да треба бити храбар, не смеш бити кукавица. То је јако незгодно питање. Морам сад да причам са психолозима шта треба учити децу, да буду кукавице или храбри? То је мени најтежи задатак...како одговорити на то питање? Ево ако неки психолог има идеју...", рекао је Милићевић.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести