МУЗЕЈСКА ДЕЛАТНОСТ У НОВОМ САДУ НА ВИСОКОМ НИВОУ У конкуренцији за ИКОМ-ове награде

Нови Сад има четири номинације за предстојећу награду ИКОМ-а за изузетне резултате у развоју културе Србије. Само у једној од четири категорије за годишњу награду Националног комитета Међународног већа музеја (ИКОМ) нема номинацију. Гласање је почело данас, а додела је заказана за 21. мај у Музеју савремене уметности Београд, поводом Међународног дана музеја који је 18. маја.
r
Фото: Dnevnik.rs

Музеј Војводине номинован је за музеј године, изложбе „Пшеница - од њиве до трпезе“ Музеја Војводине и „Поморишац - Васа Поморишац” Галерије Матице српске номиноване су за пројекат године, виша кустоскиња Музеја града Новог Сада Ивана Јовановић Гудурић номинована је у категорији стручњакиње године, а једино у домену публикација ове године истичу се само београдске музејске институције. 

- Наш музеј има све за свакога. Програмима које осмишљавамо, интердисциплинарним изложбама које креирамо скрећемо пажњу на важне друштвене појаве и артефакте које је човек кроз историју стварао - наводи се у представљању Музеја Војводине.

Изложба „Пшеница ‒ од њиве до трпезе“ археоботаничара Александра Медовића, етнолога Александра Антуновића, инжењера пољопривреде Фили-
па Форкапића и археолошкиње Илдико Медовић, Музеј Војводине организовао је у прилог стогодишњици Новосадског сајма и деведесетогодишњици Пољопривредног сајма у Новом Саду. Ауторски, интердисциплинарни тим кроз једну гајену биљку приказао је практично сво материјално и нематеријално културно богатство Војводине.

„Поморишац - Васа Поморишац” Ане Ереш и Јелене Огњановић у Галерији Матице српске била је изложба посвећена уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа, који се једини међу својим колегама сликарима прве половине XX века школовао у Лондону. Поморишац је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника, а његова дела се чувају у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону. Изложбу је за 136 дана трајања посетило преко 20 000 посетилаца.

Као образложење за номинацију Иване Јовановић Гудурић, наводи се да њен рад одликује комплексан антрополошки приступ у интерпретацији збирки које води у Музеју града Новог Сада.

- Бавећи се највише деветнаестовековним грађанским друштвом, она се труди да увек следи концепт појединац – породица – друштво, како у стручној обради предмета, тако и у публиковњу и изложбеној делатности. У претходних неколико година њено професионално интересовање било је усмерано на различите елементе, такозване, женске грађанске културе. Као резултат свеобухватних истраживања и пажљивих промишљања, у 2023. години реализовала је изложбу „Женска страна Грчкошколске улице”, на којој су личне биографије три изабране Новосађанке интерпретиране кроз аспект породичних историја и у контексту важних историјских и друштвених процеса. Компаративни приступ у презентацији омогућио је уједно и увид у постојање различитих животних стилова унутар самог грађанског друштва. - наводи се у номинацији.

Остали номиновани и кратак опис предлога може се видети на интернет адреси https://www.icomnagrada.com

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести