Чоколадни угризи - умочите пола килограма јагода у 2 дл отопљене чоколаде за кување. Уваљајте у насецкане лешнике или орахе. Сваку ставите на штапић за ражњиће па у дубљу чашу да се охладе.
Шејк од јагоде - измиксајте банану, шољицу смрзнутих јагода, пола јогурта, 3/4 шољице сока од поморанџе или јабуке, две кришке тофу сира и две кашике меда. Мутите док не добијете глатку смесу.
"Маргарита" од јагоде - у блендеру спојте шољицу јагода, шест кашика текиле, две кашике ликера од поморанџе, три коцкице леда и четвртину шојицу сока од лимете.
Сирће од јагода - помешајте шољицу јагода, кашику шећера и кашику винског сирћета. Пустите нека одстоји један сат. Додајте со, бибер, две кашике маслиновог уља, па измиксајте у блендеру. Сирће од јагода даје егзотичан укус свакој салати.
Сладолед од јагоде - помешајте у посуди три шољице сецканих јагода и пола шољице лимуновог сока. Посебно умутите две шољице слатке павлаке и две кашике ароме од ваниле. Полако додајте пола литра млека и мутите док не добијете густу смесу. Додајте мешавину јагода. Посуду ставите у замрзивач да се добро охлади.
Салса од јагода и авокада - сједините шољицу насецканих јагода, четвртину шољице ољуштеног и насецканог авокада, две кашике црвеног лука, две кашике свежег коријандера, пола кашике нарендане корице лимуна, две кашике лимуновог сока, две кашике сецкане љуте папричице и мало шећера. Све полако измешајте и послужите свеже.
Сир од беле чоколаде - помешајте шољицу масне павлаке и 100 г маслаца у великој посуди и загрејте на умереној ватри. Када добијете густу смесу, уклоните с ватре и додајте 300 грама беле чоколаде. Мешајте док смеса не постане компактна и глатка. Охладите. Додајте насецкане јагоде и лепо сервирајте.
Воћни маслац - растопите мало маслаца, додајте мало шећера и соли и пола шољице сецканих јагода. Служите охлађено уз кекс или двопек.
Информер.рс/ Дневник