Србија против насиља напустила састанак о препорукама ОДИХР-а; Лутовац: Надамо да ће прихватити да разговарају о суштини проблема

БЕОГРАД: Представници коалиције "Србија против насиља", који су данас учествовали у разговорима власти и опозиције о примени препорука ОДИХР-а о изборним условима у Скупштини Србије, напустили су састанак у парламенту.
2
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

На конференцији за новинаре у холу парламента нису прецизирали своје   даље учешће у разговорима.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је новинарима да је предложио допуну дневног реда, односно да се испуне препоруке ОДИХР-а које су предуслов како би све друге препоруке имале смисла.

"Ми смо тражили о чему треба да се разговара. Ако они не буду хтели о томе да разговарају, него о неким својим темама, то нема превише смисла. Ми се искрено надамо да ће они прихватити да разговарају о суштини проблема", рекао је Лутовац одговарајући на питање новинара да ли ће бити и да ли ће учествовати у наставку дијалога.

Лутовац је навео да опозиција тражи да се разговара о њихова три захтева о којима је већ било речи - бирачки списак, медији и одржавање београдских и локалних избора у истом дану.

"Ако се то све договори и усвоји, онда ове друге препоруке имају смисла. Међутим, уколико се не прихвати то, а ми идемо сада и решавамо технички један по један, једну по једну препоруку ОДИХР-а, у време када је већ почео изборни процес, онда то нема много смисла", рекао је Лутовац.

Лутовац сматра да је власт овај дијалог заказала са циљем да међународној заједници и грађанима Србије прикажу како су они отворени за дијалог, али суштина је, како тврди, што они негирају да постоји проблем у питању избора.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести