МАНЧЕСТЕР СИТИ ДЕСЕТИ ПУТ ШАМПИОН ЕНГЛЕСКЕ: У Лиги шампиона поред Ситија и Арсенал, Ливерпул и Астон Вила

Фудбалери Манчестер ситија по четврти пут узастопно су шампиони Премијер лиге.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Dave Thompson)

Изабраници Пепа Гвардиоле су у последњем колу на свом терену победили Вест Хем са 3:1 (2:1) и тако са два бода више од другопласираног Арсенала завршили првенствену трку.

Било је много очекивања уочи последњег викенда, Арсенал који је код куће играо са Евертоном и победио са 2:1, надао се чуду, киксу "грађана", али немилосрдни су играчи Пепа Гвардиоле. Ово им је јубиларна, десета титула првака Енглеске, шеста у последњих седам година и како ствари стоје, не види се крај њиховој доминацији, јер су тренутно и најбољи тим Европе и света.

Разрешено је и много тога када је реч о пласману у Европу, Лигу шампиона ће осим Манчестер ситија играти и Арсенал, Ливерпул и Астон Вила. Тотенхем је победио у Шефилду обезбедио пету позицију и пласман у Лигу Европе, Челси као шести има пут у Лигу конференција. Манчестер јунајтед је и поред победе у Брајтону од 2:0 завршио као осми, ван места које води у Европу, али има још једну шансу, финале ФА Купа са Ситијем 25. маја на Вемблију. Дакле, од резултата финала ФА Купа зависи много - добије ли Сити, Челси ће дефинитивно у Лигу Европе, а Њукасл у Лигу конференција. Слави ли Јунајтед, он ће у Лигу Европе, Челси у Лигу Конференција, а Њукасл ће остати без евро такмичења.

Од раније је познато да лигу напуштају Лутон, Барнли и Шефилд јунајтед.

На Етихаду, све је почело ватрено, у знаку Фила Фодена који је са два рана гола у другом и 18. минуту, распалио све на трибинама. Већ тада је било јасно у ком смеру се креће прича, а није много помогло надама Арсенала и када је у финишу првог дела, тачније у 43. минуту Мохамед Кудус погодио за 2:1. Брзо је Сити у наставку успео да преломи, играо се 56. минут када је Родри постигао гол за 3:1.

На Емирејтсу у Лондону, било је доста тише, а Арсенал се мучио са Евертоном и на крају завршио сезону са 2:1 (1:1). Гости са Гудисона повели су голом Идрисе Геја у 40. минуту, али радост им није дуго трајала. Само три минута касније, Такехиро Томијасу је на асистенцију Мартина Едегора постигао изједначујући гол. Није вредео ни гол Каија Хаверца у 89. минуту за победу, јер је већ тада било јасно да ће Сити освојити титулу.

На Енфилду је Ливерпул победио Вулвесе са 2:0, головима Мекалистера и Квансе, али све је било у знаку опроштаја Јиргена Клопа од клупе "црвених". Немац је од јесени 2015. када је преузео тим подигао Ливерпул и вратио га на стазе успеха. На клупи Ливерпила седео је на 491 утакмици, забележио је 299 победа, уз 109 ремија и 83 пораза.


Клоп навијачима: Ја сам од данас један од вас, волим вас (ВИДЕО)

Јирген Клоп се победом опростио од клупе Ливепрула. Навијачи су немачком менаџеру приредили фантастичан опроштај, био је на ивици суза пре меча, а на крају, када је све било готово, обратио се свима на стадиону.

"Потпуно сам изненађен да сам још читав, да будем искрен, али нисам. Срећан сам, не могу да верујем. Срећан сам због вас, због атмосфере, утакмице, тога што сам део ове породице, због нас, како смо славили овај дан. Невероватно је. Хвала вам много", рекао је Клоп и додао.

Фото: Tanjug (AP Photo/Jon Super)

"Атмосфера је стварно била сјајна. Хвала вам што сте игнорисали мој захтев да не певате моју песму још од пре неколико недеља", додао је, а када су они почели да је певају, захвалио им се.

"Хвала вам, али ако је будете певали следеће године, онда ће бити забавно!"

Искусни стручњак је рекао да не осећа као да је ово крај.

"Из неког разлога, искрено, не осећам као да је ово крај. Већ као почетак, јер сам видео добар тим пун талената, младости, креативности, жеље, одлучности. Људи су ми рекли да сам их од скептика претворио у вернике, али то није истина. Вера је активан чин, морате то сами да чините. ја сам рекао морамо, ви сте урадили. То је разлика. И нико вам не каже да престанете да верујете јер је овај клуб у бољој позицији него можда икад пре, морао бих да питам Кенија Далглиша.  Нека то буде на неки дужи период. Имамо диван стадион, тренинг центар, вас, супер моћ светског фудбала. Ми одлучујемо јесмо ли забринути или узбуђени, да ли верујемо или не. Од данас, ја сам један од вас, верујем у вас. Остајем верник, сто одсто. Видео сам многе како плачу, мени ће се то десити ноћас јер ће ми људи недостајати. Али, промена је добра. Нећете знати шта можете да очекујете, али ако идете с правим ставом у то, све ће бити добро, јер је основа стопостотно ту. То су тим и нови тренер, извините, менаџер, али ја имам идеју, чуо сам песму данас пар пута, ви то можете, немам проблем са тим, да видимо какав ће одговор бити", поручио је Клоп.

 

Уследила је песма за Арнеа Слота, а онда је Клоп додао.

"Када следећа сезона крене, не чекајте да видите шта ће бити, уђите пуних грла у њу. Приредите добродошлицу новом менаџеру као што сте мени. Од првог дана. И када се то буде чуло, верујте. Када је тешко, наставите да верујете и подржавате тим. Сад сам један од вас и волим вас. Једино што немамо на овом стадиону је видео екран, па морам да вам кажем да на мом џемперу пише, 'хвала ти љубави' и 'Никад нећеш ходати сам'. Хвала вам за то, најбољи сте људи на свету, хвала", закључио је Клоп.


Премијер лига, 38. коло

Арсенал - Евертон 2:1 (1:1)

Томијасу 43, Хаверц 89 - Геј 40

Брентфорд - Њукасл 2:4 (0:3)

Јанелт 48, Виса 70 - Барнс 21, Марфи 36, Исак 38, Гимараеш 77

Брајтон - Манчестер јунајтед 0:2 (0:0)

Дало 73, Хојлунд 88

Барнли - Нотингем Форест 1:2 (0:2)

Кулен 72 - Вуд 2, 14

Челси - Борнмут 2:1 (1:0)

Каиседо 17, Стерлинг 48 - Бадиашиле 49аг

Кристал Палас - Астон Вила  5:0 (2:0)

Матета 9, 39, 63, Езе 54, 69

Ливерпул - Вулверхемптон 2:0 (2:0)

Мекалистер 34, Кванса 40

Лутон - Фулам 2:4 (1:2)

Морис 45+1п, Доти 55 - Траоре 43, Хименес 45+3, Вилсон 68

Манчестер сити - Вест Хем 3:1 (2:1)

Фоден 2, 18, Родри 59 - Кудус 42

Шефилд јунајтед - Тотенхем 0:3 (0:1)

Кулушевски 14, 65, Поро 59

(Б92)

 

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести