ОД ШОКА ДО ДЕЛИРИЈУМА! Велики преокрет Реала за финале Лиге шампиона, где га чека Борусија

У финалу Лиге шампиона играће фудбалери Реал Мадрида и Борусије Дортмунд 1. јуна на Вемблију.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Мадриђани су после првог меча у Минхену, који је завршен нерешеним резултатом 2:2, успели да надиграју Баварце пред својом публиком и дођу до веома важне победе. Имали су заостатак од једног гола после поготка Алфонса Дејвиса, али је Хоселу "џокер" са клупе ушао и са два гола чекирао карту Реала за велико финале са Борусијом из Дортмунда на "Вемблију". Реал је одлично ушао у меч и већ у 13. минуту имао огромну шансу за вођство. До лопте је дошао Винисијус Жуниор, гађао ка голу Нојера, али се испречила статива. Одмах у наставку акције, Родриго је покупио одбијену лопту, али је Нојер био на висини задатка и одбранио његов покушај. Није било већих шанси све до 28. минута, ипак Реал је контролисао игру, стварао полу-шансе и држао лопту у свом поседу. Бајерн није успевао да повеже линије, средина терена није функционисала. Ипак, Баварци су у 28. минуту покушали преко Харија Кејна да дођу до предности, из прве је репрезентативац Енглеске гађао ка голу Лунина, који је био на висини задатка и посла лопту у корнер. До краја првог полувремена, још једну велику шансу је имао Винисијус Жуниор, али Нојер је успео поново да изађе као победник. Реал је био бољи у првом полувремену, имао је озбиљније прилике, Нојер је у три наврата морао да спасава своју мрежу. Бајерн је такође створио неколико шанси, али не толико опасних. По игри Реалу је припао први део игре, али ипак мреже су "мировале". Одмах на старту другог полувремена, Винисијус Жуниор се поново нашао у шанси, а потом и Алфонсо Дејвис. Ређале су шансе за Реал, тандем Бразилаца је продирао ка голу Бајерна, али је Нојер успевао да заустави све покушаје. Ипак, у наставку је Алфонсо Дејвис успео да уђе у шесанестерац, избаци одбрану и погоди малу мрежу, савлада Лунина за вођство Бајерна – 1:0. Експресно је Реал могао да се врати у меч, само три минута касније Дејвис је постигао аутогол, али је он поништен после консултације са ВАР-ом. Симон Марчињак је погледао ситуацију и видео да је Наћо направио фаул над Де Лихтом пре него што је лопта погодила мрежу. Наставио је Реал да напада, али је Бајерн успевао да одоли свим налетима, бар до 88. минута када је Хоселу, "џокер са клупе Анчелотија успео да изједначи резултат. Он је ушао у 81. минуту и само седам минута касније успео да поравна резултат. Сјајно се нашао у казненом простору и после додавања Винисијуса Жуниора успео да савлада Нојера.

Фото: Tanjug (AP Photo/Jose Breton)

Деловало је као да ће меч да оде у продужетке, али се Реал није предавао да све реши у регуларном делу. Играо се први минут надокнаде, када је Хоселу поново затресао мрежу. Успео је да погоди после додавања Ридигера и доведе Реал до предности – 2:1. Иако је на прву изгледало као да је офсајд, после консултације са ВАР собом, гол је признат. Водила се велика борба до краја меча, Бајерн је успео да изједначи у деветом минуту надокнаде, али је гол поништен због раније свираног офсајда. Бунили су се Баварци, али Марчињак је смирио ситуацију и остао при својој одлуци. То је уједно била и последња велика шанса Бајерна. Реал је успео да сачува предност и пласира се у финале. Мадриђани ће  се борити за 15. титулу.

Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Борусија из Дортмунда је елиминисала Пари Сен Жермен са два пута по 1:0. Након тријумфа на "Вестфалену" (1:0), немачки тим је славио и у Паризу истим резултатом, а једини погодак постигао је Матс Хумелс у 50. минуту сусрета. Дортмунд, који је једину титулу првака Европе освојио 1997, играће први пут у финалу после 11 година. Тада је бољи био минхенски Бајерн.

Фото: Tanjug (AP Photo/Lewis Joly)

Очекивано тврда утакмица виђена је у Паризу, иако су обе екипе од самог старта показивале нападачке тенденције. Нешто конкретнији у уводним минутима били су домаћи, који су покушавали преко Гонсала Рамоша, Ашрафа Хакимија и Килијана Мбапеа, али ништа опасно. Сјајни Јулијан Рјерсон је деловао по десном боку и у више наврата се убацивао и правио проблеме Парижанима. Након мирнијег периода, Дортмунд је у 35. минуту имао најбољу шансу, али је Ђанлуиђи Донарума зауставио Карима Адејемија. Био је то одличан контранапад гостију, Адејеми је побегао, шутирао поред Маркињоса, међутим, Италијан је одлично интервенисао. ПСЖ је пред надокнаду првог полувремена умало дошао до вођства, али је после ударца Фабијана Руиса, лопта од Ника Шлотербека отишла у корнер, а не у мрежу. Домаћи су јако отворили други део меча, али је статива, после шута Ворена Заир-Емерија, била савезник Грегора Кобела. Казна је стигла врло брзо, већ у 50. минуту, када је Донаруму савладао Матс Хумелс. Штопер "милионера" је побегао Лукасу Бералду и на другој стативи главом сачекао центаршут Јулијана Бранта. Парижани су кренули свим силама ка голу ривала, а прву у низу шанси имао је Рамош после додавања Витиње. У 61. минуту домаћи су опет погодили стативу. Среће овога пута није имао Нуно Мендеш, чији је ударац завршио на оквиру гола. Интересантна ситуација убрзо је виђена, када је судија Данијеле Орсато најпре показао на пенал за ПСЖ, да би, уз извињење, преиначио одлуку и досудио само слободни ударац на ивици казненог простора, након фаула Хумелса над Дембелеом. ПСЖ је у финишу покушавао да стигне до гола и тако додатно "закува" ситуацију, али је Борусија одолевала и организовано се бранила. Просто је невероватно да је ПСЖ у 86. минуту погодио још једном оквир гола. Овога пута је лопта погодила пречку после шута Мбапеа. Није много требало ни Витињи да уздрма пречку. Његов пројектил прописно је узнемирио Кобела, који је на крају остао несавладан.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести