Црно-бели РИПЛИ осваја мале екране: Ендрју Скот је нови „Талентовани господин Рипли”

На Нетфликс је 4. априла стигла дугоочекивана мини-серија „Рипли” настала по  књизи Патрише Хајсмит из 1955. године.
1
Фото: printskrin/youtube

„Талентовани господин Рипли” већ је доживео екранизацију 1999. године, када су филмским сетом корачали млади Мет Дејмон, Џуд Лоу и Гвинет Палтроу, а адаптација у серију очекивала се годинама.

Оскаром награђени сценариста и редитељ Стивен Зејлијан, који стоји иза филма као што је „Шиндлерова листа”, прихватио се новог пројекта, а овај пут иста  прича је претворена у нешто сасвим другачије. Иако није најгледанија серија на Нетфликсу, „Рипли“ се налази у првих десет најгледанијих у свету. Добила је добре оцене од критичара и гледалаца.

Многи критичари су посебно похвалили Ендрјуа Скота, који у мини-серији игра преваранта Тома Риплија. Серија се дешава раних шездесетих година. Рипли на њеном почетку пословно путује у Италију како би убедио сина једног богаташа да се врати кући. Његово прихватање овог посла први је корак ка животу пуном превара, крађа и убистава. Главни глумац, Ендрју Скот је добио бројне похвале за изведбу овог занимљивог лика.

Кери Дарлинк из „Хјустон Кроникла” похвалила је Скотову глуму. „Скот је ухватио Риплијев хладан, прорачунат и рептилски шарм, а његов перформанс довољан је разлог да погледате ову мини-серију“, написала је критичарка.

Једну од водећих женских јунакиња, Марџ Шервуд, тумачи Дакота Фанинг. Сама Дакота изјавила је да не планира да у серији копира глумачки стил Гвинет Палтроу. Напротив, рекла је да жели да пружи сопствену верзију лика Марџ.

Фото: printskrin/youtube

Серију од осам епизода креирао је, написао и режирао чувени Стивен Зејлијан, човек који стоји иза сценарија за филмске класике попут „Шиндлерове листе”, „Банде Њујорка”, „Ирац”, „Девојке са тетоважом змаја”, а који није штедио похвале на рачун главног глумаца.

- Ендрју има капацитет да игра бројне Риплијеве личности током приче, почевши од ситног криминалца, који осећа да заслужује боље од својих оскудних околности, до некога ко може да буде шта год је потребно да би се то стање побољшало - рекао је Зејлијан.

Радња прати Риплија у Њујорку у раним шездесетим, где га богати индустријалац Херберт Гринлиф изнајмљује да отпутује у Италију и убеди његовог распусног сина Дикија да се врати кући и преузме породични посао. Риплијево прихватање посла први је корак у компликовани живот пун превара, крађе и убистава.

Серија је у потпуности снимана у црно-белој техници, а љубитеље ноара одушевиће снимци кишних ноћи и бара с Риплијевим одразом. Уз то, приказана је геометријски прецизна архитектура Италије, мистичност уличица у којима се може штошта сакрити.

„Рипли је од почетка само варалица ком недостаје финоће”, тврде из „Варајетија”, а „Холивуд Репортер” тврди да је реч о „врсти паметне и педантно продуциране књижевне адаптације”.

Осим бројних похвала техници сценаристе Стивена Зејлијана и глуми Ендрјуа Скота, многи истичу улогу Фредија, лика којег глуми Елиот Самнер - дете славног Стинга и Труди Стајлер.

Фото: printskrin/youtube

Елиот Самнер глуми Фредија Мајлса, дугогодишњег пријатеља богатог Дикија који „нањуши” да је у Риплију нешто неискрено, а у њега су преточили искуство стечено у друштву у којем су одрасли. Фредија, који је кључан лик у разоткривању Риплијеве лажи, Самнер описује као оног свима познатог типа: „Фреди је тај отмени тип из интерната који живи у иностранству и који је неумољиво добростојећи, а највише од свега - он је све што Том Рипли мрзи.

Сматрам да је то врло, врло забавно глумити. У опису је писало да је гласан Американац, а одлучили смо да од њега направимо врло пажљивог и арогантног Енглеза и видимо како ће то ићи”, каже Елиот Самнер.

„Постоји нешто урођено људско у њему. Из његове перспективе, свет око њега је недостижан, па га мора украсти. И мислим да нисмо усамљени кад на чудан начин навијамо за њега да се извуче с тим”, каже Елиот Самнер о лику Тома Риплија.

Иначе, Елиот Самнер је рођена близу сета на којем је серија снимана, тачније у северној Италији, као ћерка музичара Стинга и глумице, режисерке и филмске продуценткиње Труди Стајлер, а данас се декларише као небинарна особа.

Поред Ендрјуа Скота, Дакоте Фанинг и Елиот Самнер, главне улоге тумаче Џони Флин и реномирани италијански глумац Пасквале Еспозито.

Н. М.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести