Ко је био КАРЛ пре ЛАГЕРФЕЛДА: Ускоро серија о легендарном МОДНОМ КРЕАТОРУ! Овај детаљ из сценарија ОТКРИЋЕ СВЕ ТАЈНЕ

Ускоро почиње да се емитује шестоделна мини-серија „Becoming Karl Lagerfeld”, а познатог модног креатора ће играти шпанско-немачки глумац Данијел Брил. Серија ће премијерно бити приказана 7. јуна на Hulu/Disney+ стриминг платформи.
1
Фото: printskrin/youtube/ilustracija

Прича почиње 1972. године, када тридесетосмогодишњи Карл Лагерфелд креће свој модни успон најуспешнијег француског дизајнера и то у време владавине и модне превласти Ив Сен Лорaна. Серија је на француском језику, а радња се одиграва у Паризу. Карл је тада још „зелен” у модним круговима Приза. Док се заљубљује у Жака де Башера, амбициозног и проблематичнога кицоша, најтајанственији креатор усуђује да се обрачуна с његовим пријатељем и супарником Ив Сен Лораном, генијем високе моде иза којег стоји бизнисмен Пјер Берже.

Карл је важио за „enfant terrible” у високој моди, што би се могло превести као непослушно дете, а означава особу која необичним, неконвенционалним поступцима доводи у неприлике људе и целу околину којој припада. Упознајемо Карла пре него што је његово презиме Лагерфелд освојило свет и од непознатог дизајнера дошао до главног дизајнера и креативног директора Шанела, Фендија, а касније и сопственог бренда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gaumont (@gaumont_)

- Само једанпут сам га срео. Прочитао сам све биографије о њему. Он је попут Ендија Ворхола. С једне стране, непрестано у центру пажње, а с друге прилично усамљен. Морао сам да откријем шта је радио кад је био сам. Било је то занимљиво истраживање за улогу - рекао је глумац Данијел Брил, који је не само усавршио свој француски него је морао да научи да хода у ципелама с малом потпетицом како је то Карл Лагерфелд чинио.

- Пре снимања, с породицом сам био неко време у Шпанији. Чекао бих да жена оде са синовима па да могу да обује високе потпетице и причам сам са собом на француском. Једини сведоци на тим мојим „пробама” биле су две овце и магарац - нашалио се Данијел Брил. Осим Данијела Брила, у серији глуме и Теодор Пелерин, Арно Валоа, Алекс Луц, Клер Лафут, Лиса Крајцер и многи други.

Крио је године

Карл Лагерфелд је рођен 10. септембра 1933. у Хамбургу, док је он сам тврдио да има документе којима може доказати да се родио 1938. године. У раној Карловој младости породица се преселила у Париз и тамо почиње његово модно образовање. Први успех датира у 1956. години (тада је имао 16 или 21) када је својом скицом новог капута освојио прво место на такмичењу Међународног удружења за вуну. Због тог капута приметио га је сам Пјер Балмен, који модно надареног младића прима у своју кућу где остаје пуне четири године. Након тога прелази у модну кућу Жана Патуа.

У шездесетим почиње његов модни маратон, раздобље у ком је радио за неколико светски релевантних модних кућа истовремено, неуморно избацујући нове колекције. Мало ко у свету моде уопште може појмити како је „Кајзер Карл” (Цар Карл) успевао да ствара толико много, и то користећи сасвим различите дизајнерске рукописе.

Његову моду тада откривају највеће звезде, прва међу њима је дива француске кинематографије Кетрин Денев, која је одећи с његовим потписом остала верна све до његове смрти. Ту огромну зарада који је доносио његов посао, Карл је трошио за опремање раскошних кућа, куповину књига, иначе има највећу библиотеку и највише уметничких дела од свих модних креатора. Модни бренд под сопственим именом регистровао је тек 1984. и био је то бренд мушке одеће, а прву женску колекцију представио је 2000. године.

Осамдесете су ипак кључне године за његово стваралаштво, као и светску славу коју је постигао. Наиме, од 1983. године, па све до своје смрти 19. фебруара 2019, он је био креативни директор Шанела. Међу првима тај нови, секси Шанел с његовим потписом, открила је принцеза Дајана. Она је толико заволела његов модни рукопис да је због Карла прешла и преко сопствене љубоморе. Добро је позната прича како Дајана није волела Шанел због логоа те куће, два слова „C” (Чарлс и Камила).

Ексцентрик у сваком погледу

Уз сав тај модни посао Карл је паралелно радио и костиме за филм, позориште, естраду. Међу њима се посебно издвајају костими за Алмодоваров филм „Високе потпетице”, затим костими за филм „Марија Калас легенда”, а дизајнирао је и костиме за Мадонину турнеју 2004. као и одећу коју је Кајли Миног носила на својој „Showgirl” турнеји. Карл у историји уметности остаје уписан и као сјајан и награђивани фотограф.

Није снимао само модне фотографије и сопствене колекције, него је радио и по наруџби за неке од највећих индустрија света, у првом реду брендове из аутомобилске бранше. Уметничку црту доказао је и припремајући сценографије за ревије високе моде куће Шанел, које су због њега постале модни догађаји који су се ишчекивали годину дана. Карл је, наиме, своје ревије најскупљих и најексклузивнијих модела куће Шанел увек смештао у невероватне просторе.

Током свог живота овај ексентрични геније имао је доста опречних изјава, а најпознатије су оне у којима је нападао дебеле људе, да би у једном периоду живота сам набацио доста килограма. Али, решио их се упорном дијетом и вежбањем, а када је поново постао витак, свом сталном имиџу: коси завезаној у реп, црном троделном оделу и сунчаним наочарима, додао је и рукавице. Сви су их доживели као модни додатак, а истина је била да је Карл њима скривао руке које му је начео артритис. О његовом љубавном животу зна се да није волео жене, да му је животни партнер био Жак де Башер, који га је оставио да би након тога 1989. умро од АИДС-а.

Један од највећих скандала изазвао је Карл Лагерфелд коментаришући изглед тада велике нове британске звезде Адел. Карл није имао нимало милости и за њу је, без пардона, изјавио да је предебела. Као да то није било доста, уз признање да млада певачица има божански глас и лепе црте лица, рекао је: „Само то лице нико не може видети од наслаге сала”. Очеигледно је овом генију све опроштено јер је извагано да је овом свету донео више лепоте него ружних коментара те је снимљена и серија о њему.

Н. Мирковић


Заљубљен у своју мачку

Пре неколико година свет је обишла вест да је Карл Лагерфелд сву своју имовину оставио мачки Шупет. Мезимица је наследила око 200 милиона долара, када је Карл 2019. напустио овај свет у 86. години. О њиховој посебној вези сведоче и његове речи из 2013:

- Још није могућ брак између животиња и људи. Нисам веровао да ћу се оволико заљубити у своју мачку – изјавио је Лагерфелд за Си-Ен-Ен.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести