ЛЕПОТЕ ВОКАЛИЗА „КАМЕРНЕ РЕЗОНАНЦЕ” Концерт у Матици Српској, а потом и у Њујорку

Ансамбл “Камерна резонанца” приређује концерт сутра, 17. априла, у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске, на којем ће представити свој програм “Лепоте вокализа”, састављен од композиција Светозара Саше Ковачевића, Мориса Равела, Ливије Јовчић, Јулије Бал, Андре Превина, Мануела де Фаље, Жоржа Бизеа, и Сергеја Рахмањинова.
а
Фото: Б. Јовановић

С овим  програмом ансамбл “Камерна резонанца” спрема се да наступи у чувеном Карнеги холу у Њујорку, где би требало ускоро да се представи, уколико коначно све буде решено у вези виза и радних дозвола, до којих није нимало лако доћи по америчким прописима.

Новосадски уметници чине ансамбл „Камерна резонанца”, основан 2021, и већином су професори и сарадници Академије уметности у Новом Саду. То су:  др ум. Весна Аћимовић, сопран, др ум. Јулија Бал,  клавир, Маја Грујић, клавир, и мр Богдан Јовановић, виолончело.

- Ансамбл “Камерна резонанца” (колоратурни сопран, виолончело и клавирски дуо) негује аутентичан и несвакидашњи звук, који задовољава највише стандарде професионалног извођаштва, а уједно је пријемчив широј публици. Након изванредног успеха на фестивалу ИБЛА у Италији, где се овај ансамбл представио с програмом под називом “Лепоте вокализа”, у коме се превазилазе границе између вокалне иинструменталне музике, ансамбл је освојио престижну награду ИБЛА, и добио позив да у сарадњи са фондацијом, реализује турнеју у САД (у Вирџинији, Тексасу, Арканзасу и Њујорку), укључујући концерт у најпрестижнијој дворани - Карнеги холу - напомиње за наш лист Весна Аћимовић.

ИБЛА фондација, са седиштем у Њујорку, како подсећа Весна Аћимовић, бави се промовисањем музичке уметности највишег квалитета. Сваке године путем аудиције, која подразумева пет јавних наступа уз оцене интернационалног жирија,  фондација селектује најуспешније извођаче, које позива на турнеје.

- Веома смо срећни што су нас изабрали, и у нашем ансамблу препознали високи квалитет, који ће добити шансу да својом интерпретацијом покаже свој квалитет широм Америке. Са великим нестрпљењем ишчекујемо америчку турнеју, а пре пута, новосадску публику желимо да позовемо да дођу у Матицу српску на наш концерт, где ће моћи да чују лепоте уметничких вокализа - истиче Весна Аћимовић.

Вокализе су  вокалне композиције без текста, и оне чине основу програма овог концерта, конципираног тако да виртуозност људског гласа буде равноправни чинилац у ансамблу, ублажавајући разлике између вокално-инструменталног и инструменталног извођења. Композиције, које ће бити изведене, а то су, између осталих, и познате вокализе великих композитора између 19 и 21. века, аранжирала је Јулија Бал.

Иначе,  програм “Лепоте вокализа” већ је изведен у Новом Саду, (у сали Градске куће и у Амфитеатру Универзитета у Новом Саду), а успех је доживео и у Београду (у великој сали Коларчеве задужбине), а потом и у Хрватској и Италији (Театар “Дона Фугата”, подијум “Палацо Бруно” и др).

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести