ОВИХ 6 НАМИРНИЦА ЈЕ БОЉЕ ЈЕСТИ СИРОВЕ: У изворном облику су здравије и задржавају највише хранљивих материја

Иако их многи кувају или спремају на неки други начин, намирнице попут броколија и карфиола је ипак боље јести сирове.
б
Фото: Pixabay.com

И док се код неких намирница кувањем побољшава нутритивна вредност, за друге је препорука да се једу сирове, јер у том облику задржавају највише хранљивих материја.

Целер

Уколико једете сирови целер, унећете већу количину антиоксиданата и витамина К него када га једете куваног.

Црвени купус

У поређењу са куваним, сирови црвени купус садржи већу количину антиоксиданата, али и витамина Ц.

Броколи

Као и црвени купус и сирови броколи садржи већу количину витамина Ц, али и сулфорафана. Овај спој се сматра добром комбинацијом у борби против карцинома и упала, која слаби током кувања.

Карфиол

Сирови карфиол има већу концентрацију витамина Ц и других хранљивих састојака, у поређењу са куваним.

Кељ

Као и код претходно наведених намирница, сирови кељ садржи већу концентрацију витамина Ц и антиоксиданата, у поређењу са куваним.

Црвена паприка

Сирова црвена паприка садржи више витамина Ц и антиоксиданата у поређењу са куваном.

Информер.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести