ПЕТ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРЕДНОСТИ ТИКВИЦА: Све пршти од витамина, антиоксиданаса и минерала

Сезона свежег поврћа се приближава, а тиквице су свакако на листи омиљених. Широко су распрострањене, лако се спремају и можете наћи доста укусних и здравих рецепата чији су главни састојак.
б
Фото: Pixabay.com

Садрже важне минерале, витамине и антиоксиданте, а ако их волите, након што чујете колико су корисне за здравље, јешћете их и чешће.

Богате су антиоксидансима и штите кожу

У тиквицама ћете наћи доста витамина А и Ц, као и много биљних једињења, укључујући полифеноле и каротеноиде, групу биљних пигмената.

Сви ови микронутријенти су антиоксиданси који помажу телу да смањи упалу и да се бори против слободних радикала. Слободни радикали су нестабилни молекули који, када им се дозволи да се накупљају у великим количинама у целом телу, могу довести до скоро сваке хроничне болести на коју можете помислити, од срчаних болести до рака.

Такође, каротеноиди су повезани са заштитом од ултраљубичастих зрака, помажуćи да природно заштитимо нашу кожу од опекотина од сунца и рака коже.


Хранљиве вредности тиквице

Порција сецканих тиквица од 1 шоље садржи око 21 калорију, 1,5 грама протеина, мање од пола грама масти, 3,9 грама угљених хидрата, укључујуćи 1,24 грама влакана и око 3,1 грама (природних) шећери.


Садрже важне хранљиве материје корисне за здравље очију

Када је у питању одржавање здравља очију и вида, тиквице такође могу бити корисне. Два каротеноида која се налазе у овој тикви, лутеин и зеаксантин, повезани су са побољшаним здрављем очију, као што се витамин А.

Лутеин и зеаксантин се заправо акумулирају у мрежњачи, помажући у спречавању очних болести повезаних са старењем, попут катаракте и макуларне дегенерације. Витамин А је такође уско везан за функцију ока као кључни играч у здрављу мрежњаче и целокупној функцији ока

Подстичу здравље срце, нормалне вредности холестерола и крвног притиска

Познато је да тиквице подржавају и здравље срца, захваљујући садржају влакана, калијума, магнезијума и витамина К. У тиквицама ћете пронаћи пектин, врсту растворљивих влакана која се везују за холестерол у гастроинтестиналном тракту, излучујући га из тела кроз отпад, а не апсорбују се у крв.

Када имамо велике количине „лошег“ холестерола (липопротеина ниске густине или ЛДЛ) у крви, постоји потенцијал да он може да изазове формирање плака у нашим венама и артеријама, што потенцијално води до срчаних обољења.

Унос влакана такође може допринети нормалном нивоу крвног притиска, који је кључан за оптимално здравље срца. Такође, калијум и магнезијум су електролити који играју виталну улогу у нормалном ритму откуцаја срца, а витамин К је саставни део процеса згрушавања крви, још један важан аспект укупног здравља срца.

Обезбеђују влакна за здраво варење и микробиом црева

Растворљива влакна која се налазе у тиквицама су корисна за здраве бактерије које се налазе у слузници ваших црева. Ове бактерије живе у дебелом цреву у широј заједници микроорганизама познатих као цревни микробиом и од виталног су значаја не само за здравље пробаве, већ и за наше целокупно здравље.

Висок садржај воде који се налази у тиквицама није важан само за хидратацију већ ће такође помоћи у варењу, олакшавању апсорпције хранљивих материја и спречавању уобичајених пробавних проблема као што затвор.

Утичу позитивно на нервни систем и мозак и добре су за анемију

Поред свих горе поменутих хранљивих материја које се налазе у тиквицама, наћи ћете и витамине Б фолат и витамин Б6. Фолат је посебно важан микронутријент за труднице јер је критичан у формирању неуралне цеви код беба које расту у материци, као и здраво формирање крви и ћелија током живота. Витамин Б6 помаже у превенцији анемије, одржава здрав нервни систем и чак може помоћи у јачању здравља мозга.

Здравље Курир/ Дневник

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести