ШАРАН СКУПЉИ ОД ПАСТРМКЕ?! Ево колико кошта риба и КАКО ДА ЗНАТЕ ДА ЈЕ СВЕЖА

Увелико је почела сезона слава, а ускоро нас очекује и велики Божићни пост који траје од 28. новембра до 6. јануара 2024. године.
ribe saran slave, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У току целог овога поста правило је да се не једе месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим средине и петка који се посте "на води".

Што се тиче рибе, она се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак. Последња недеља Божиćног постаје строжије, без употребе рибе, а по могуćности "на води".

Сходно томе МОНДО је посетио једну београдску градску пијацу и открио коју рибу Срби највише купују за време слава и поста, како се крећу цене, али и како да препознате свежу рибу.

"Срби углавном највише купују шарана и сома, међутим пошто су сом и шаран веома поскупели, скоро па 100 одсто, тако да су се они окренули пастрмци, оради, бранцину - више морском програм него речном", објашњава Немања из локалне рибарнице.

Фото: М. Митровић/илустрација

Ипак, како истиче продавац, наша риба је далеко квалитетнија од оне која је увежена из Чешка, Мађарске и Хрватске. На питање како препознати свежу рибу, Немања објашњава:

"Или помоћу шкрга које се налазе у глави рибе које морају да буду јарко црвене или по очима које морају да буду бистре као да је у питању жива риба. Такође, у случају речне рибе не сме да се купује риба без слузи. Слузава речна риба је свежа", саветовао је саговорник.

Такође, свежи филети не смеју имати јак мирис. Уколико филети имају ужегао или појачан "рибљи" мирис нису за употребу. Конкретно тренутна цена килограма свеже пастрмке у рибарницама износи мање од 1.000 динара, тачније 990, док је орада 1.480. Када је реч о цени сома из друге рибарнице су нам рекли да замрзнути из увоза, тачније из Јужне Америке кошта 1.100 динара, док је шаран из Србије припремљен 1.800, а свеж 1.500 динара. Свакако скупљи од пастрмке и ораде.

(Курир.рс/МОНДО)

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести