БРНАБИЋ КАЖЕ ДА ЈЕ ВЛАДА СПРЕМНА НА САРАДЊУ СА ОДИХР: Mеђународна истрага губљење суверенитета

ДЕСПОТОВАЦ: Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је влада спремна да настави квалитетну и конструктивну сарадњу са мисијом ОДИХР-а, јер је посматрање изборног процеса уобичајена пракса, али да Србија не може да прихвати међународну истрагу избора, јер би то било директно кршење суверенитета Србије и такву истрагу не би дозволила ниједна земља.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

"То значи да немате сопствене институције већ да странци могу да дођу у вашу земљу и испитују грађане, а то је једнако окупацији, то је губљење суверенита", рекла је Брнабић новинарима у Деспотовцу.

На питање да ли је присуство међународних посматрача током изборног процеса значило кршење суверенитета Србије, Брнабић је навела да је реч о уобичајеној пракси у свакој демократској земљи.

"Наша делегација је отишла у Азербејџан да посматра изборе, они су тамо позвани", напоменула је она.

Брнабић је навела да би међународна истрага избора била кршење суверенитета и да то не би дозволила ниједна земља.

"Питајте Италију, Чешку да ли би дозволили међународну истрагу избора. Не, никада не би дозволили. Зашто опозиција жели да гази суверенитет своје земље не знам, али знам да ће то остати вечна љага на њиховим именима", рекла је Брнабић и додала да не постоји опозиција у било којој земљи света која је захтевала кршење суверенитета своје земље.

Додала је да су међународни посматрачи позвани да испрате изборни процес и да су ту дошли као гости, али да међународна истрага значи да земља нема своје институције, да постоје странци који могу да дођу и раде шта год желе у једној држави.

"То је једнако окупацији и то брзо онда и клизи у потпуно губљење суверенитета и окупацију. Србија никада неће пристати на то, јер је слободарска земља", поручила је она.

Брнабић је навела да Србија има одличну сарадњу са међународним партерима и да ће је наставити, као и да ће дати све од себе да имплементира све препорукле ОДИХР-а и указала да има и препорука против којих је и опозиција.

Она је указала и да су записници са биралишта кључни доказ да није било изборне крађе, јер су их потписивали и међународни посматрачи и представници опозиције.

"Сви међународни посматрачи, а посебно они који су представљали Европски парламент, су потписали записнике на свим бирачким местима на којима су били и јасно ставили да нису видели никаквих неправилности и никаквих нерегуларности. То јесте један од доказа да није било изборне крађе. Али за мене није ни најважнији, нити највећи доказ да није било изборне крађе. Много важнији доказ за мене је јединствени бирачки списак", рекла је она.

Брнабић је нагласила да је од 2021. године бирачки списак потпуно транспарентан и налази се на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе и да се ажурира аутоматски свака три месеца.

"Тако да свако и у овој земљи, и из иностранства, може да приступи том сајту. Потпуно је отворен и свако може да погледа колико људи има у бирачком списку, да ли је у бирачком списку, и колико је број бирача по свакој локалној самоуправи, да ли се он мења или се не мења, и колико се мења", рекала је она.

Она је додала да таква врста контроле раније није постојала у Републици Србији и  не постоји у највећем броју земаља Европске уније.

"Камо среће да је то хтео да уради било ко из опозиције, ко се данас жали да је било изборне крађе. Јер у њихово време, у време њихове власти од 12 година, ви нисте могли никако да проверите бирачки списак зато што га је водила свака локална самоуправа, и могли сте да имате човека који је на три бирачка списка", рекла је Брнабић.

Премијерка Србије је рекла и да је симптоматично и то што су 89 одсто чланова бирачких одбора на бирачким местима чинили представници опозиције.

"Није мува могла да пролети, како онда неко да украде један глас? Е то је мени кључни доказ. Записници су само доказ који на крају крајева потврђује оно што смо ми рекли, а то је да није било никакве крађе избора", истакла је она.

Брнабић је рекла и да су, што се тиче формирања власти у Београду, други прилазили СНС-у и рекли да желе да подрже већину која треба да се формира око листе "Александар Вучић - Београд не сме да стане".

"Нити смо ми кога звали, нити питали.  Зато што за нас, као што је сто пута или милион пута рекао предсеник Вучић, политика није математика, већ је је политика морал. Да ли хоће грађани такву већину или неће? Махом су гласали за господина Несторовића, ако је господин Несторовић неће, свеједно што хоће неко из његове групације", прецизирала је Брнабић.

Додала је да нема ништа против одласка на нове изборе, али да сматра да је то губљење времена.

 "Само немојте после да се жалите поново да имамо пречесто изборе. Као што су се жалили што смо имали ванредне парламентарне изборе, а претили грађанским непослушноћу и блокадама уколико их немамо, и то пре краја године. Па се сад жале Европском парламенту зашто смо имали ванредне парламентарне изборе", указала је она.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести