(ФОТО, ВИДЕО) САВЕТ ЕВРОПЕ усвојио извештај којим се ПРЕПОРУЧУЈЕ ЧЛАНСТВО тзв. Косова у СЕ! Пиља: Донета СРАМОТНА одлука, ПОГАЖЕНЕ СВЕ НОРМЕ међународног права

СТРАЗБУР: Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је вечерас нацрт извештаја известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе.
s
Фото: Youtube Printscreen

За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 уздржано.

Посланици су претходно одбацили амандмане српске делегације, којима је тражено да одлука о пријему буде одложена, као и да формирање ЗСО буде услов за чланство Приштине.

Гласање је одржано након дебате у ПС СЕ, током које је шефица српске делегације у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља оштро критиковала препоруку за пријем тзв. Косова и поручила да награђивање Приштине за једностране акције представља преседан који ће отворити Пандорину кутију, као и да ће Србија размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право.

Одлучили сте да погазите међународно право и примите у Савет Европе нешто што није држава, мимо свих процедура, истакла је Пантић Пиља.     

Бакојани је претходно позвала ПС СЕ да прихвати њен извештај о пријему Приштине у Савет Европе и нагласила да се у њеном извештају не заузима никакав став о статусу тзв. Косова.

Представнци различитих групација у ПС СЕ изнели су током расправе различита мишљења о пријему тзв. Косова.


Ово није ништа коначно...

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе рекла је вечерас да је ПС СЕ усвајањем препоруке да се тзв. Косову одобри чланство у Савета Европе донела срамотну одлуку и да је та институција тиме погазила све норме међународног права.

Ово није ништа коначно, већ је то мишљење Парламентарне скупштине Савета Европе и сад ћемо да видимо да ли ће то уопште доћи пред Комитет министара", рекла је Пиља за Тањуг коментаришући вечерашњу одлуку ПС СЕ да усвоји извештај известиоца за пријем тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани.

 На питање какви ће бити наредни кораци Србије, Пиља истиче да се нада да ово питање уопште неће ни доћи на разматрање пред Комитет министара СЕ и да ће, како је рекла, схватити каву грешку праве.

Већ видим да су поједини земље послале неке другачије сигнале. То су посебно исказале колеги из Италије и Мађарске кроз амандмане којима су исказали неки другачији став и послали сигнал да постоји шанса да ће се сетити да постоји Бриселски споразум и да мимо свих процедура не може на овакав начин лажна држава Косово да постане чланица Савета Европе, истакла је она.

Пиља је додала да није била изненађена слушајући образложења учесника током расправе. 

То су аргументи које су они износили пре тога на политичком комитету и показује да њих заиста ништа друго и не интересује, да имају своју агенду свој циљ и да једноставно  газе међународно право само да би успели у ономе што су наумили. Нажалост мени је ово очекивана расправа, врло мучна и врло тешка, али знајући ко су све ти људи и на који начин су се понашали у претходних неколико месеци нисам изненађена њиховом аргументацијом, рекла је Пиља.


Посланица Демократске народне партије (ДНП) Маја Вукићевић, која је и шефица црногорске делегације у ПС СЕ, изјавила је у току расправе да она лично неће подржати пријем тзв. Косова у СЕ, иако ће у црногорској делегацији бити и гласова за то.

Мислим да не помажемо дијалогу Београда и Приштине тиме што се форсира чланство Косова у СЕ, рекла је она и додала да не постоји консензус у међународној заједници да је Косово држава.

Према њеним речима, никад у историји СЕ није се разматрао захтев неке територије за пријем.

Истакла је да мора да се поштује територијални интегритет свих суверених земаља и да нема потребе да се форсира овај процес јер би то могло имати последице.

Бранислав Бореновић из Босне и Херцеговине је нагласио да стављање питање пријема Косова на агенду у СЕ показује драстичан пример пропасти међународног права.

Фото: Youtube Printscreen/kosovoonline

Истакао је да се овом процедуром крши суверенитет и територијални интегритет чланице СЕ и Уједињених нација - Србије.

Ово је рекорд у кршењу демократских принципа и међународног права јер желите да експресно, за само годину дана омогућите пријем територије Косова и Метохије, унилатерално отцепљене од Србије, у СЕ, рекао је он и додао да та територија није призната од половине света.

Он је нагласио да Косово није учинило ништа да испуни кључне обавезе из Бриселског дијалога.

Постављате невероватан и историјски штетан преседан. Рушите институцију Савета Европе. Питам вас, да ли стварате нова правила овим преседаном? Да ли шаљете поруку Каталонији, Шкотској, северу Италији, јућном Тиролу, Фландрији, деловима Украјини, мојој Републици Српској и БиХ, Кипру да је могуће прогласити једнострано независност и постати чланица СЕ? То ћемо то знати од исхода гласања, а време ће рећи какве ће то последице имати, рекао је Бореновић и нагласио да ће он бити против пријема Косова у СЕ.

Посланик групације либерала и демократа у Парламентарној скупштини Савета Европе Јулијан Булаји оценио је током расправе да је тзв. Косово спремно за чланство у СЕ.

Према његовој оцени, данашња одлука је почетна тачка и ПС СЕ очекује од Косова да испуни реформе.

Косово је спремно за чланство у СЕ, али мора да обезбеди заштиту српске заједнице, рекао је Булаји.

Представница Европске народне партије Ингјерд Шије рекла је да та политичка групација нема јединствен став о овом питању, додајући да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио да је спреман да потпише нацрт статута ЗСО, а да је јасно очекивање да се то догоди брзо и без икавих одлагања.

Према њеним речима, Косово ће, ако или када Косово постане чланица Савета Европе, бити под процедуром праћења.

Алексеј Гончаренко из Украјине оценио је да Косово заслужује пријем у СЕ додавши да "слободан свет треба да се уједини".

Ален Милон из Француске је истакао да је ово сложено питање, да је од кључног значаја да Косово испуни тражене захтеве, успостави ЗСО и поштује права мањина ие заложио се за пријем Косова у СЕ.

Арта Билали из Северне Македоније оценила је да би пријем Косова био значајан за регион, као и да би чланство Косова у СЕ подстакло дијалог Београда и Приштине јер би, како је навела, постојале две равноправне стране за преговарачким столом.

Арбен Гаши из Приштине тврди да чланство у СЕ за Косово није само од политичког значаја, већ је и признање напретка у изградњи демократских институција.

Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Након усвајања извештаја Бакојани, Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести