СПН од европских институција тражи истрагу, Двери за понављање избора

БЕОГРАД: Изборна листа "Србија против насиља" писала је европским институцијама и од њих затражила да покрену "пуну међународну истрагу о изборним неправилностима" у Србији и да не признају резултате парламентарних, покрајинских, а посебно локалних избора док се та истрага не заврши.
2
Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Истрага би, како сматрају, требало да се спроведе под покровитељством ОЕБС-а, Савета Европе и Европске комисије, а са, како кажу, посебним акцентом на изборе за Скупштину града Београда.

Рок за подношење независног извештаја треба да буде 15. фебруар, а нови избори за Скупштину града Београда треба да се поклопе са предстојеćим редовним локалним изборима, наводи се у писму достављеном Танјугу.

У писму су, како кажу, навели доказе и примере наводних злоупотреба уочи избора, на дан гласања и након затварања биралишта.

Лидер Српског покрета Двери Бошко Обрадовић сматра да је једини исправан захтев опозиције поништавање и понављаје избора на свим нивоима и предлаже да такав захтев заједнички Уставном суду поднесу сви посланици опозиције и да ти избори буду одржани у мају заједно са преосталим локалним изборима.

Он је у саопштењу навео да је јуче предао преко 120 приговора на изборне нерегуларности како на републицким тако и на београдским изборима са, како каже, доказима.

Он тврди да је Национално окупљање прешло цензус на републичком нивоу, а да су на нивоу избора у Београду на ивици цензса.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести