"ПРЕСЕДАН КОЈИМ ЋЕТЕ ОТВОРИТИ ПАНДОРИНУ КУТИЈУ" Шефица српске делегације у ПССЕ оштро одговорила Бакојани:Никада се нећемо покорити у ПССЕ ошто одговорила Бакојани: Никада се нећемо покорити

Посланица из редова Европске народне партије и шефица делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља истакла је да је известилац Дора Бакојани, предлогом да Приштина постане члан СЕ, прекршила норме међународног права и принципе на којима је Савет Европе основан.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Ући ћете у историју због кршења норми међународног права“, рекла је Пантић Пиља, подсећајући Бакојани да је сама у извештају навела три услова за чланство Приштине.

Пантић Пиља је рекла да је сама Бакојани написала да је успостављање Заједница српских општина неопходан услов за ефикасну заштиту националне мањине.

- Ово је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију и питање је чија земља је следећа која ће искористити овај преседан - нагласила је она, подсећајући на одлуку приштинских власти да не дозволи увоз српске робе и забрану употребе динара.

- Ако дозволите Косову да приступи СЕ без успостављања ЗСО, Заједница никада неће бити успостављена. Ви сте рекли и написали да успостављање ЗСО сматрате неопходним условом за заштиту мањинских права. Зашто не говорите о људским правима Срба на Косову и Метохији. Од када је Куртијева влада на власти етничко чишћење српске заједнице је у току. Масовни егзодус је у току и 14 одсто Срба напустило је Косово и Метохију. Срби су изложени дневним нападима. А ви не бринете за то. Приштинске власти хапсе, плаше и пуцају на Србе. Десет месеци забрањује се улазак српске робе на Косово, уклоњене су ћириличке табле, а динар је забрањен што угрожава животе преосталих Срба - објаснила је она.

Подсетила је да нико није одговарао за покушај убиства двојице дечака протеклог Божића.

- А Ви сте одлучили да наградите све те једностране мере Приштине са визном либерализацијом, пријемом у Нато и у СЕ. Показујете да вам територијални инетгритет и сувернеитет ништа не значе. Статус наше јужне покрајине јасно је регулисан Резолуцијом УН 1244 и Косово и Метохија ће увек бити део Србије. Можда смо мала земља, али за разлику од вас имамо интегритет и нећемо се никада предати и покорити - подвукла је Пантић Пиља.

Она је истакла да ће Србија размотрити да ли ће остати чланица организације која крши међународно право.

Шефица делегације Црне Горе Маја Вукићевић рекла је да она неће подржати извештај Доре Бакојани, иако ће из делегације Црне Горе бити гласова и за чланство Приштине у СЕ

Курир

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести