Суђење кадетима Војске Србије 30. септембра

У Основном суду у Деспотовцу 30. септембра почеће суђење кадетима Војске Србије за трагедију која се догодила на полигону Пасуљанске ливаде, најавио је данас председник тог суда Јован Велисављевић.

Трагедија се догодила 18. јуна 2012. године кад је погинуло двоје кадета, а петоро је повређено.

У Основном суду у Деспотовцу судиће се бившим кадетима ВС Младену Милосављевићу из Алексинца, Штефану Милосављевићу из Новог Сада, Николи Гарабиљевићу из Шапца и Милану Каришику из Хајдучице за кривично дело тешко дело против опште сигурности, прецизирао је Велисављевић Танјугу.

Оптужницу заступа Основно тужилаштаво у Деспотовцу, а судским већем ће председавати судија Благица Милојевић, истакао је Велисављевић и напоменуо да "тужилаштво улази у предмет и почиње са заступањем оптужнице".

За ту трагедију оптужен је и мајор ВС Винко Жнидрашич, сарадник у настави на катедри за тактику Војне академије, за кривично дело непредузимања мера за обезбеђење војне јединице.

Жнидрашичу се суди пред Вишим судом у Јагодини, а почело је 24. јуна и биће настављено 17.спетмебра, рекао је Танјугу заменик јавног тужиоца Вишег тужилаштва у Јагодини Мимомир Васић, који заступа оптужницу.

Жнидрашич је на првом сусрету са судијом Вишег суда у Јагодини негирао кривицу.

"Све се у почетку водило пред Вишим судом у Јагодини (и за кадете), тамо је спроведена истрага, а затим је поступак раздвојен", рекао је Велисављевић.

Тужилаштво у Деспотовцу је тражило проверу раздвајања поступка, ишло се до Апелационог суда у Крагујевцу па до Врховног касационог суда, а последња одлука Врховног касационог суда из прошлог месеца је да је Основни суд у Деспотовцу надлежана за суђење кадетима.

"Тужилаштво у Деспотовцу је тражило ту проверу зато што је сматрало да све треба, да сва лица треба да имају поступак пред једним судом, а не нека овде у Деспотовцу а нека у Јагодини, јер се ради о једној кривично правној ствари", објаснио је Велисављевић.

Ни Васићу није јасно зашто је Врховни касациони суд раздовјио тај поступак. Он је напоменуо да је истрага о тој трагедији трајала више од две године.

На Полигону ВС Пасуљанске ливаде код Ћуприје, који територијално припада општини Деспотовац, 18. јуна 2012. године, у току припрема за вежбу "Дипломац 2012", од заосталог пројектила аутоматског бацача граната, којег су кадети пронашли, а један од њих, наводно, шутнуо и изазвао експлозију, погинило је двоје кадета четврте године Војне академије Милина Милетић (23) из Горњег Милановца и Филип Милојевић из Горње Трнаве код Топола, а петоро кадета  је повређено.
(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести