Корак напред у традиционалном партнерству

Сарадња Новог Сада и Универзитета у Новом Саду традиционално је добра, а након рашњег састанка ректора Универзитета проф. др Душана Николића и градоначелника Милоша Вучевића

у згради Ректората, она би, по њиховој оцени, требало да буде још боља. Универзитет од Града тражи помоћ око уређења универзитетског кампуса, док Град види Универзитет као значај потенцијал за привредни развој града.

– Универзитет у Новом Саду и Град Нови Сад тесно сарађују читав низ деценија – рекао је ректор проф. др Душан Николић. – Искрено се надамо да ће ова посета допринети продубљивању те сарадње у различитим областима. Искористићемо овај сусрет за подршку код уређења кампуса и неких других активности које су веома важне за Универзитет у Новом Саду. Предложићемо тако и неке облике сарадње који су важни за Нови Сад. Покушаћемо да наш интелектуални потенцијал који се налази на 14 факултета и два научна института ставимо у службу града Новог Сада и да на тај начин допринесемо општем напретку наше средине.

Николић је истакао да се са градоначелником већ састао у Градској кући пре неколико недеља, да су разговарали начелно о областима у којима би могли сарађивати. Како каже, сада улазе у оперативну фазу и искрено се нада да ће овај састанак означити нови период у сарадњи Града Новог Сада и Универзитета.

– Више пута сам истицао да је непроцењив значај за Нови Сад то што је у нашем граду седиште тако снажног и добро организованог универзитета – изјавио је градоначелник Милош Вучевић. – Нови Сад и Универзитет имају традиционалну добру сарадњу око стручне праксе за студенте завршних година, тако да они праксу обављају у Градској управи и градским предузећима и установама. Ректор и ја смо спремни да направимо искорак напред, да ту сарадњу учинимо још садржајнијом. Једна од тема је и уређење кампуса у Новом Саду, и ми смо дошли с предлогом и динамиком како ћемо да решавамо проблеме које је ректор навео. За мене је ипак доминантна тема подршка Универзитета струком, знањем и ауторитетом даљем привредном развоју града. Универзитет је огроман, не само научни и образовни потенцијал Новог Сада већ и привредни, и желимо да охрабримо Универзитет да још боље сарађује с новосадском привредом, односно да се образују они стручни профили који брзо налазе радна места, за којима тржиште има потребу.

С. Крстић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести