Јадна зарада, немерљива штета

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Из Добринаца, Прхова, Доњег Товарника, Ашање и Обрежа лопови су украли споменике и бисте од бронзе и месинга, који су стајали у центру сваког од тих села

подсећајући на страдања Сремаца од усташких злочинаца и борби против фашизма. Не марећи за било какву другу вредност осим вредност метала, они су споменике разлупали и продали отпаду секундарних сировина на подручју Шапца.

Полиција је ухватили починиоце, а ускоро ће пред надлежним правосудним органима у Сремској Митровици почети процес против њих.  Штета нанета лупањем и крађом целих споменика посвећених стотинама жртава Другог светског рата за друштво је немерљива, тим пре што је мало извесно да ће њиховим местима бити изграђени нови споменици и постављене нове плоче страдалима у Другом светском рату.

Директор  регионалног Завоа за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Љубиша Шулаја скренуо је пажњу на штету која је током протеклих година направљена због крађе металних делова са споменика културе уопште, а посебно оних посвећених Другом светском рату, јер у Срему скоро свако село има споменик који подсећа на велика страдања народа.

- Сваки од тих споменика, од којих нису сви везани за Други светски рат, је и својеврсно уметничко дело, има немерљиву културну и историјску вредност, јер подсећа на злочине окупатора и велика страдања. Било је и крађа целокупних споменика. Ово последње што се десило у Ашањи, Сремским Михаљевцима и Добринцима је нешто што је морало да добије судски епилог и да се неким стварима стане на пут. Имамо и сталне крађе олука са цркава, крађе делова са споменика свих категорија, краде се буквално све што се може продати на отпаду као секундарна сировина – објаснио је Шулаја.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести