Аграр и туризам пословна шанса

Делегацију кинеског града Нингбоа, која је дошла у званичну посету нашем граду, примили су у Градској кући члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и

шефица Канцеларије за локални економски развој проф. др Маријана Дукић Мијатовић. Разлог посете је  успостављање сарадње у областима пољопривреде, туризма. Састанку је присуствовао и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, да би заједно с пријатељима из Кине, који су заинтересовани за организовање студентских кампова, разговарали и о томе на који начин кинески студенти могу доћи у Србију током лета.

– Прошле године смо, приликом посете вишемилионском граду Нингбуу, који лежи на обалама Источног кинеског мора, на другом самиту градоначелника, закључили споразум о сестринским односима, као и споразум о сарадњи двају Универзитета – рекла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић. - У последње време стално говоримо да имамо нови инвестициони потенцијал у граду, нову Радну зону „Север 4“ и кинески партнери су заинтересовани за инвестирање.

Током обиласка Пољопривредног сајма, како каже наша саговорница, велико је задовољство видети кинески павиљон с великим бројем тамошњих компанија, након уласка кинеског партнера у „Железару Смедерево“.
– Све више кинеских компанија показује велико интересовање за Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, с обзиром на то да смо се уверили да ове године имамо 300 посто више излагача из Кине у односу на предходну, посебно из нашег сестринског града Нингбоа – рекао је Горан Сечујски. - Када говоримо о пољопривреди, она у обе земље чини око десет одсто бруто друштвеног производа. Кина је највећи светски потрошач, али и произвођач пољопривредних производа, а део тих производа представили су на Пољопривредном сајму.

Око седамдесет чланова делегације кинеског града Нингбоа дошло је у Нови Сад, не само да буду учесници Пољопривредног сајма већ и као посетиоци нашег града.
– Интересантно је да је почео Дан кинеске изложбе, односно излагања у оквиру сајма, и заиста је велики број, како купаца, тако и посетилаца и других заинтересованих страна, које су дошле из Србије до нашег штанда да би размотриле даљу сарадњу – рекао је шеф делегације кинеског града Нингбоа Гуи Јинг Хуи. – Колико ми је познато, већ постоје две компаније које су заинтересоване да улажу у Нови Сад. Једна се бави прерадом хране, а друга сточним лековима, односно додацима за побољшање сточних лекова, тако да се надамо да ће бар једна од њих две врло брзо успети овде да инвестира. Хтео бих да пренесем поруку да кинеске компаније заиста желе сарадњу и улагања у Србију и унапред им се радују.

По речима Сечујског млади у Кини посебно су заинтересовани за путовање по Европи, пре свега по земљама централно-источне Европе, те им је и наша земља интересантна.

И. Миклоши

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести