Живи приказ „диско” несреће

СЕНТА: У оквиру Европске недеље безбедности на путевима, у Сенти је приређена здружена вежба симулације саобраћајне несреће коју је организовао Ротари клуб Сента

у сарадњи са Црвеним крстом, саобраћајном полицијом, Службом хитне медицинске помоћи Дома здравља, Ватрогасно спасилачком јединицом и другим учесницима, а пратило ју је око 500 средњошколаца из Сенте и Аде и ученици завршних разреда основних школа из Сенте и околине.

Циљеви вежбе били су да се укаже младима на опасност на путевима које вребају у случају конзумирања алкохола, опојних средстава или неискуства, а према речима секретара Црвеног крста Сенте Милана Мушкиње и да им се покаже каква сарадња постоји међу свим учесницима спасавања и збрињавања у случају саобраћајног удеса, који је симулиран код подвожњака на улазу у сенћанску Народну башту.

- Симулирана је саобраћајна несрећа са повређеним и погинулим да би младима предочили шта све може да се догоди њиховим пријатељима, познаницима, случајним аутостоперима и другим учесницима у саобраћају, уколико у својој младости, услед неопрезности возе под дејством алкохола или дрога. Намера нам је да и на овај начин укажемо младима како треба да се понашају у свакодневним приликама када изађу у град и када возе, на кога све треба да пазе и шта све може да им се деси у разним околностима у случају несреће. Млади морају да воде рачуна о себи и другима, а при том да мисле на своје родитеље који су им то омогућили и дали волан у руке – каже Мушкиња.

Председник Ротари клуба Сента Иван Хиреш појашњава да су у вежби у симулацији несреће били млади који су изазвали такозвану „диско“ саобраћајну незгоду, под утицајем алкохола, те да је акција намењена младим од 16 до 20 година, средњошколцима који започињу изласке у провод, вожњу и учествовање у јавном саобраћају.

- Сваке године се дешавају саобраћајне несреће на овом подручју, најчешће са смртним исходом, па приказ симулације треба да протресе младе људе. Чак и све оно што је приказано у симулацији саобраћајне несреће изазива сузе, а још је страшније када се то деси у стварности. Ако се овим допринесе спречавању бар једне саобраћајне несреће, односно да овакве „диско“ несреће не односе младе животе, постигли смо ефекат -. наглашава Хиреш.

У вежби је требало да учествују и припадници Ватрогасно спасилачке јединице Сенте, били су спремни да се укључе према предвиђеном сценарију међутим, док је вежба била у току добили су позив за интервенцију у удесу који се десио на путу Сента - Горњи Брег, тако да су из преврнутог аутомобила спасавали жену, која на сву срећу није задобила теже повреде.

- Пошто Ватрогасно спасилачка јединица нема других дежурних екипа, него једну, нормално је да су хитно морали на интервенцију, али жалосно је да град Сента нема могућности да обезбеди дежурне екипе које би у исто време у случају потребе могле учествовати на више места. Овог пута се радило о симулацији удеса, а шта ако се у истом тренутку десе две несреће? Слично је и са Службом хитне помоћи која је за вежбу могла да обезбеди само једно, уместо два санитетска возила са посадама која смо тражили. То је разлог више да се надлежни замисле – указује Хиреш.

М. Митровић
 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести