Ретко виђене збирке и савремени уметнички радови

Како је то већ једном на овом месту констатовано, спас од летње врућине у асфалтној yунгли градова увек је могуће пронаћи у галеријским просторима, спајајући свежину са благотоврним дејством уметности.

Што се Новог Сада тиче, из Галерије Матице српске јављају да је управо због интересовања публике, до 13. августа, продужено трајање изложбе “Од приватног ка јавном” компаније “Таркет”, која је у власништву ретко виђане, а богате збирке домаћих сликарских класика, међу којима по заступљености предњаче слике Петра Лубарде.

У галерији Културног центра Новог Сада (КЦНС) отворена је изложба скулптура Милана Кулића, док је у Малом ликовном салону КЦНС (Булевар Михајла Пупина), актуелна летња продајна изложба неколицине аутора (Ђерђи Ачаји, Данијел Бабић, Јелена Ђурић, Драган Јанков, Бојан Кириyић, Габриела Сигети, Јанош Тарко). Иако није толико популарна, када је у питању продаја уметнина, треба нагласити да је сад право време за куповину, баш зато што је “криза”. С једне стране, подрже се ликовни уметници који све теже излажу и живе од свог рада, а са друге, уметнички капитал је попут некретнине, константно исплатива инвестиција.

У Културном центру Новог Сада је у току и конкурс за излагачку сезону 2017. године.

Поред сталних поставки Музеја града Новог Сада и Музеја Војводине, сигурно једно од најживописнијих места јесте Музеј револуције, односно Музеј савремене уметости Војводине (МСУВ), у којем  тренутно можете да видите чак три-четири разнородне изложбе. “Хладни зид” у сутерену предствља одговор интернационалне групе уметника који својим цртежима полемишу са актуелном мигрантском политиком Европе, као и са локалним ауторитетима кад су у питању судбине угрожних група људи.

“Контемпорери тесаурус” представља пресек савремене сцене визуелних уметности Републике Српске. Реч је о веома разнородним и занимљивим радовима који тематизују еколошке, политичке, економске и личне теме са израженим модерним сензибилитетом.

У МСУВ, треба издвојити још изложбу изабране селекције фотографија аустријских уметника из Граца (Штајерска), једне од најразвијенијих фото-сцена Европе. 

Кад је у питању савремена визуелна уметност, сваког другог четвртка у 13 сати, у Америчком кутку (Петра Драпшина), Андреј Тишма представља догађаје на светској сцени, у оквиру програма под називом “Свет дигиталне уметности”. Након Атинског фестивала дигиталне уметности, за 28. јул планирано је представљање путем видео пројекција и разговора, фестивала “Дењуб видео арт” из Аустрије. 

И. Бурић

Мрље и сузе
У Галерији удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ, Илије Огњановића), још неколико дана актуелна је изложба “Осве-тим” Урбана Арсењука и Зорана Ковачевића. Роршахове мрље, сузе као доказ да се сећамо, само су неки од поетских мотива на фотографијама ауторског двојца.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести