Наши радници хлеб зарађују по целом свету

Добар и квалитетан радник увек је тражен, а тражене су и одређене струке,

захваљујући којима се лакше налази посао. Пошто је у Србији незапосленост велики проблем, а с њим се суочавају и друге земље Европе, па и много развијеније, ипак се неретко дешава да домаћи радници одлазе да раде у иностранству. То је најбоље учинити преко фирми које ангажују раднике за рад у иностранству, о чему сведочи и то што четрдесетак српских фирми тренутно запошљава неколико стотина наших радника широм света. Списак фирми које су добиле дозволу да запошљавају српске раднике у иностранству, којима су, самим тим, регулисана и радна права и све друге врсте правне заштите, објављен је на сајту Министарства рада, запошљавања, борчких и социјалних питања, а видљиво је да тренутно наших радника има готово на свим континентима. Наши радници присутни су тренутно у Албанији, Алжиру, Аустралији, Бахреину, Бангладешу, Боцвани, Бразилу, Грузији, Канади, Кини, Немачкој, Мјанмару, Финској, Гани, Ирану, Ираку, Грчкој... али и земљама бивше Југославије.

Од Националне службе за запошљавање у првих седам месеци ове године 354 наших држављана добило је дозволу за рад у иностранству, а 173 посао је нашло у немачком здравству, 25 радника је у словеначким фабрикама, а током лета привремене послове наши држављани нашли су у Словачкој, Црној Гори, Хрватској...

Као што радници из наше земље одлазе на посао у иностранство, дешава се и обрнут процес, у Србију долазе странци, који су заинтересовани да у њој раде, а многи и да остану. Тако је од почетка године НСЗ издао дозволе за рад у Србији за 4.303 радника. Међу странцима који су дошли да раде у Србији најбројнији су Кинези, а највећи број дозвола издат је за нискоквалификоване раднике, продавце, куваре, раднике са средњом стручном спремом и дипломиране економисте. После Кинеза, највише је Руса, а потом држављана Босне и Херцеговине, Македоније, Грчке и Италије. Издато је и највише радних дозвола за запошљавање – 1.883, које подразумевају да радници имају одобрење за привремени боравак. Уз то, издато је и 547 личних радних дозвола које се дају странцима који имају одобрење за стално настањење у Србији, као и 326 радне дозволе за кретање у оквиру привредног друштва, односно за менаyере који долазе на рад у огранак фирме која има своју производњу у Србији. Од тог броја дошла су три независна професионалца и упућено је и тридесетак радника страних компанија које послују у нашој земљи.

Љ. Малешевић

 

НСЗ посредује у запошљавању

Национална служба за запошљавање посредује у запошљавању наших држављана у иностранству. Тај поступак увек започиње на захтев страног послодавца, који има обавезу да дефинише услов запошљавања, права и обавезе радника, време рада и боравка у иностранству те услове рада и висину плате у бруто и нето износу, ко сноси трошкове смештаја и превоза радника, визирања пасоша и добијање радних дозвола.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести