Ана Дабовић: Способне смо за луде ствари

Прошле године, када су се наше кошаркашице попеле на кров Европе, Ана Дабовић проглашена је за најбољу играчицу шампионата.

Водила је нашу репрезентацију, уз помоћ Јелене Миловановић и Соње Петровић, ка новом одличју - бронзаној медаљи и на Олимпијским играма у Рију.

Много тога је речено о овој рођеној Новљанки, идејном вођи сваког тима у ком наступа, али млађа од сестара Дабовић не престаје да плени својом харизмом, увек присутним осмехом и потезима вредним женске НБА лиге, у којој наступа за екипу из Лос Анђелеса.

Није лепо кренуло на Олимпијским играма по наше девојке, али успеле су да брзо пребрину три узастопна пораза на старту и да везаним победама обезбеде полуфинале.

Почеле сте с три пораза, каква је ситуација била тог тренутка у тиму?
- Нама је први циљ био да прођемо групу. Отишли смо скромно, с обзиром на то да смо прошле године освојиле злато на Европском првенству, а последњих година се трудиле да вратимо статус женске кошраке. Није било реално освајање медаље, нити смо то обећавале пред полазак, само смо хтеле да видимо колико можемо - почела је причу Дабовићева. - Када смо поражене у прве три утакмице, виделе смо да можемо да играмо са свима. Са Шпанијом смо играле равноправно готово 38 минута, са Канадом водиле и на крају изгубиле после преокрета, са Американкама се носиле велики део меча, тако да смо знале да можемо и трудиле смо се да подигнемо ниво игре с Кином и Сенегалом и обезбедимо нокаут фазу.

Забележиле сте (не)очекивану победу над прејаком Аустралијом и изненадиле читав кошаркашки свет. Да ли сте биле изненађење добром игром и тријумфом?
- Победу над Аустралијом је мало ко могао да очекује, али смо већ много пута показале да смо способне за луде ствари. Скупиле смо се и веровале да можемо и зато смо узеле медаљу. Сада имамо више искуства, за нас су ово биле прве Олимпијске игре и све нам је било ново, све је другачије било, радовале смо се свим резултатима наших спортиста у Олимпијском селу, било је превише емоција на све стране и требало је времена да се адаптирамо на нове околности.

Прве недеље у Бразилу није све кренуло по наш олимпијски тим како смо се надали. Да ли сте веровале да ће се ствари поправити?
- Најтеже нам је пало испадање Новака Ђоковића у првом колу тениског турнира, заиста смо сви то тешко поднели, али све је то спорт. Свако је отишао у Бразил да пружи максимум, видели смо разочарење и тугу што је све нормално. Могла је наша делегација да се врати и са 15 медаља, али могли смо исто тако и са две, тако да мислим да морамода будемо поносни, поготово на тимске спортове јер су све наше репрезентације освојиле медаљу - закључила је Ана, млађа од наших репрезентативних сестара Дабовић.

М. Ристић

Континуитет
Окосница нашег националног тима је у зрелим играчким годинама. Питали смо Ану Дабовић шта мисли о будућим акцијама и о тиму који ће можда дочекати ОИ у Токију 2020. године.

- Сада почиње нови олимпијски циклус, видећемо ко ће бити селектор, које ће играчице бити позване за наредне акције. У овом тренутку се ништа од тога не зна. Била нам је жеља да ову годину завршимо најбоље могуће. Знамо сигурно да ће се моја Милица опростити у новембру, али ко год да остане у тиму, сматрам да смо земља кошарке и треба да се трудимо да одржимо ове резултате.

Биће тешко поновити овако нешто, али се надам најбољем од нас које останемо у репрезентацији, уз млађе снаге - оптимиста је Дабовићева.
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести