У реду ради електронских здравствених књижица

Новосађани који треба да предају захтев за издавање нове здравствене књижице, овере постојеће или подигну нове, пре одласка у филијалу Републичког фонда за здравствено осигурање у Новом Саду

морају се „наоружати” стрпљењем. Иако је рок за замену постојећих здравствених књижица електронским продужен до краја године, гужве испред РФЗО-а не јењавају. Замена постојећих здравствених легитимација направила је велике редове испред шалтера, а грађани које смо тамо затекли кажу да се чека и по неколико сати, само за предају захтева. Од стајања у реду нису поштеђени ни осигураници који су дошли да подигну готове, односно нове здравствене легитимације. Да би добили број, Новосађани морају рано ујутру заузети место испред филијале РФЗО-а на Житном тргу, а затим неколико сати сачекати на прозивку на шалтеру.

Како нам је рекао суграђанин Ј. Ч. дошао је око 7 часова, а када су у 7.30 отворили зграду, да добије број, и то 583, чекао је до 8.30.

– На ред сам стигао око 13 или 13.30 часова – рекао је Ј. Ч. – Чекао сам у реду у многим установама, али ово је незапамћено. Није ми јасно зашто шалтер-сала не ради и суботом, кад су већ толике гужве?

Новосађанин П. Л. каже да, осим неколико сати чекања у реду, проблем представља и то што се поједини суграђани убацују преко реда. По његовом мишљењу, и обезбеђење би требало да поведе мало више рачуна.

– Веома сам разочарана – каже А. В. – Незапослена сам самохрана мајка, а у обавези сам да уплатим 400 динара и за себе и за петогодишњу ћерку. Да немам родитеље, пензионере који имају скромне приходе, не знам како бих све платила, а поврх свега ту је и чекање у реду.

Она наводи да је дошла око 9.30, добила број 760, а пошто је у 13.30 часова на реду био број 650, по свему судећи чекаће још бар сат.

– У данашње време технологије, овако нешто и не подсећа баш на савремену цивилизацију – закључила је она.

Суграђанки М. Р. комшија је дошао по број. Она је у шалтер-сали већ сат, а имајући у виду да је имала број 859, у реду ће вероватно чекати бар још два сата.

М. Х. је дошла у „Социјално” у 9.30 и добила је број 757.

– Неколико сати сам ту у реду и то само да подигнем књижицу – рекла је М. Х. – Ово је заиста страшно, чекала сам у реду неколико сати да бих предала захтев, а сад, после месец и по, опет чекам да подигнем нову књижицу. Требало би да отворе  један шалтер само за издавање готових књижица.

По речима наших суграђана, само на предају потврде о уплати за израду нове електронске здравствене књижице чека се неколико сати, а они који то успеју да ураде ових дана, књижице ће моћи да подигну за око два месеца.

Здравствене књижице до сада је заменило око два милиона грађана Србије, а преосталих око пет милиона требало би то да уради до краја године. Судећи по редовима испред РФЗО-а, велики број осигураника у Новом Саду 2017. годину дочекаће са старим књижицама. У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да, ипак, нико неће остати без здравствене услуге и после 1. јануара, односно да ће старе здравствене књижице важити до датума до којег су оверене.

Ј. Вукашиновић

Продужено радно време шалтера

Трошкови израде нове здравствене књижице износе 400 динара, а плаћа их осигураник или послодавац као обвезник плаћања доприноса. Израђене и персонализоване здравствене картице (књижице), осим за социјално угрожене категорије становништва и новорођенчад, бесплатне су и за децу с посебним потребама и жртве насиља у породици.

Радно време шалтера у новосадској филијали РФЗО-а на Житном тргу продужено је до 18 часова.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести