Ашћерићев гол вредан три бода

Много теже него што су се надали њени навијачи, фудбалери Војводине успели су да савладају Бачку. Тренутак одлуке догодио се у самом финишу утакмице, прецизније у 89. минуту, када је Александар Палочевић лепо упослио резервисту Николу Ашћерића,

Бачка - Војводина 0:1 (0:0)

БАЧКА ПАЛАНКА: Стадион “Славко Малетин Вава”, гледалаца. 2.500, судија: Александар Васић (Нови Жедник). Стрелац: Ашћерић у 89. минуту, Жути картони: Чупић, Бајић, Илић, Швоња (Бачка), а Мелег, Пушкарић, Максимовић (Војводина). Црвени картон: Швоња (Бачка) у 83. минуту (други жути).

БАЧКА: Чупић 7, Бајић 7, Илић 6, Клисура 6, Ђурић 7, Швоња 6, Луковић 6 (Галић 6), Бјелош 6 (Николић), Балабановић 7, Тривуновић 7 (Мацановић), Зечевић 6.

ВОЈВОДИНА: Кордић 7, Лакићевић 6, Ковачевић 7, Пушкарић 7, Антић 6, Максимовић 7 (Зличић), Јованчић 7, Малбашић 6 (Кнежевић), Мелег 7, Палочевић 7, Трујић 6 (Ашћерић 8).

а овај добио дуел са Николићем и онда матирао голмана Чупића. Гол је изазвао ерупцију одушевљења на трибини на којој су биле присталице новосадског тима, а навијачи домаће екипе звиждуцима су пропратили крај сусрета. По њима, Бачка је заслужила барем реми у комшијском дербију, али до њега није стигла.

Иако су у Бачкој Паланци очекиване испуњене трибине, тек негде око 2.500 гледалаца дошло је да уживо прати историјско, прво првенствено одмеравање снага два клуба на стадиону “Славко Малетин Вава”. Домаћине није импресионирало то што је насупрот њима био тим из самог врха табеле, па је већ у 2. минуту опасно запретио Лука Луковић, али су голман Кордић и леви бек Антић успели да отклоне опасност. На другој страни, одговорила је Воша ударцима Трујића и Палочевића које је Чупић зауставио, да би Игор Ђурић добро извео слободњак с неких 25 метара, што, ипак, за Марка Кордића није представљало већу опасност.

Најбољу прилику у првом делу игре пропустио је да реализује капитен црвено-белих Дејан Мелег у 36. минуту, након што је лепо центрирао с леве стране Малбашић, а голман Бачке подлетео испод лопте. На другој стативи био је Мелег, али је његов покушај у паду завршио поред гола. Коначно, у 40. минуту, шутирао је са 16 метара и Душан Јованчић, али је Стефан Чупић био на висини задатка.

Све до 66. минута ништа значајније није се догађало. Војводина је имала иницијативу, Бачка се умешно одупирала, да би тада с 25 метара шутирао Мелег, лопта је на путу ка голу незгодно одскочила, али је голман домаће екипе успео да је укроти. Исти актери били су на делу и у 73. минуту, али с идентичним епилогом.

У 77. минуту догодио се, за домаћине, споран тренутак. После корнера, снажни Марко Клисура постигао је гол, а навијачи и играчи Бачке су се порадовали. Међутим, било је јасно да је у петерцу Војводине постојао контакт између Клисуре и голмана Кордића који је остао да лежи. Судија Александар Васић најпре је показао на центар, а онда, на сугестију неког од својих помоћника, преиначио одлуку и досудио прекршај. То је изазвало буру негодовања, али гол није признат. По нама - оправдано, јер је прекршај над голманом Кордићем заиста постојао.

У 83. минуту други жути картон је добио Зоран Швоња и Бачкопаланчани су остали у финишу с човеком мање. Искоритили су то ученици тренера Ненада Лалатовића и стигли до веома вредне победе, коју су могли у надоканди времена и да дуплирају, када је најпре у лепој ситуацији био Зличић, а онда су имали контру четири на један, али је Палочевић, уместо да проигра неког од саиграча, успео само да погоди стативу.

А. Предојевић

Лалатовић: Срећа нас је погледала

По завршетку окршаја два војвођанска суперлигаша и после победе Новосађана, тренер Војводине Ненад Лалатовић је рекао:

- Била је то више пожртвована него квалитетна утакмица. У игри Бачке се осећа промена од доласка колеге Говедарице, јер је наш ривал играо агресивније и организованије. Иако смо желели да што пре постигнемо погодак, нисмо успели у тој намери, па смо у наставку заиграли агресивније. Домаћин се, међутим, феноменално бранио и није нам било лако да стигнемо до гола. Ипак, погодак Ашћерића био је награда за напор који смо уложили и срећа нас је погледала у самом финишу. Победа нам значи и због навијача који су поново били уз нас и уливали нам ветар у леђа. Желели смо ову победу, до ње смо стигли и сада се окрећемо дербију с Партизаном, који у среду играмо на нашем стадиону.

Тренер Бачке Зоран Говедарица је овако оценио утакмицу:
- Идемо из тешког у још тежи сусрет, јер смо, после окршаја с Партизаном, играли с Војводином. Били смо под својеврсним морањем, имали неке прилике, а имао их је и тим из Новог Сада. Не могу ништа да замерим мојим играчима, осим неког необјашњивог страха у ситуацијма када смо могли и морали храбрије да реагујемо. Тренутак недисцплине у одбрани коштао нас је примљеног гола, јер морали смо другачије да делујемо у дефанзиви када смо имали играча мање. Имамо за чим да жалимо. Окрећемо се сада дуелу с Јавором, а Војводини желим да оствари своје жеље у наставку првенства.

На молбу да прокоментаришу тренутак из 77. минута када је признат, па онда поништен гол Клисуре, став обојице стручњака могао би да се сведе у следећу реченицу:
- Има ко тиме да се бави, а ми не желимо да ризикујемо казну због коментарисања.

Треба додати да је после спорног контакта у петерцу, голман Војводине Марко Кордић остао без зуба.
А. П.

Ашћерић: Окрећемо се Партизану
Јунак вредне победе Војводине Никола Ашћерић је рекао: - Била је ово тешка утакмица од самог почетка - рекао је Ашћерић. - Никако нам није полазило за руком да сломимо отпор Бачке и до три бода стигли смо мојим голом на самом истеку утакмице. Наравно да сам задовољан, али времена за некакво славље немамо. Следи нам дуел с Партизаном у среду, дерби који ће највероватније одлучити ко ће презимити на другом месту на табели.

Пуна ложа гостију
Свечана ложа на стадиону Бачке била је испуњена гостима из света српског фудбала. Утакмици су присуствовали председник ФСС Славиша Кокеза и његови сарадници, председник ФСВ Драган Симовић, председник ОФК Бачка Марјан Рнић, председник и потпредседник УО ФК Војводина Војислав Гајић и Далибор Богдановић, председник Пословног тима новосадског клуба Драгољуб Збиљић и многи други.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести