Увоз прасића шанса за пољопривреду

Годинама се производња и потрошња меса смањују. Због нестабилног тржишта и несигурне зараде, земљорадници одустају од това. Нова тржишта и рекордан род кукуруза, предвиђају стручњаци,

 зауставиће даљи пад производње свињског меса. Да не би губили време, произвођачи су одлучили да увозом приплодних грла и прасади попуне празне оборе па су, за почетак, купили 7.000 прасади у Немачкој.

Почетком пролећа, кажу земљорадници, готово и да није било квалитетне прасади за тов. Због тога је цена била и изузетно висока – око 300 динара за килограм живе мере, подсећа РТС.Произвођачи очекују да потражња и даље расте јер је повећано интересовање за тов. Почео је и увоз прасади из Немачке, по 50 евра са свим дажбинама.

– Увоз прасади сигурно ће бити подстицај за све пољопривреднике јер знамо како је ове године родио кукуруз – казао је за РТС Бранислав Станисављевић из Пећинаца.

Земљорадници очекују да ове јесени у амбаре, кошеве и силосе сместе рекордан род кукуруза, више од седам милиона тона.– Сва очекивања иду у правцу да цена кукуруза, која је достигла 12,5 динара килограм, неће у наредном периоду имати значајније промене – објашњава Жарко Галетин из Продуктне берзе у Новом Саду.

Сада је прилика да се кукуруз утроши за исхрану стоке и извозом меса више заради, него да ту житарицу продамо на светској пијаци само за стотинак евра по тони. Пољопривредници су пре две године држали 485.000 приплодних свиња. Ове године, по процени стручњака, њихов број биће 20 одсто мањи.

Последњих месеци повећано је интересовање произвођача за увоз приплодног материјала и прасади за тов, наводе у Управи за ветерину.
– Приплодни материјал се увози из држава које имају најбољу генетику, а то су Немачка, Данска, Холандија, Мађарска, тако да се на тај начин поправља и наша домаћа генетика – објашњава за РТС Синиша Котур из Управе за ветерину.Управо увозом приплодних грла, тврде стручњаци, најбрже ћемо повећати број квалитетне прасади за тов.

– Врло је битно да сточари и даље добијају помоћ од државе коју су имали и до сада и да остваре приоритет при закупу државног земљишта. Ми имамо 0,3 грла по хектару обрадиве површине, Европа два грла – истиче Милош Лукић из Институт за сточарство „Земун Поље”.Примера ради, Европа годишње производи 1.000 килограма меса по хектару, а ми 150 до 200. Пре две године извезено је 2.400 тона свињског меса, истовремено смо увезли 8.800 тона. Прошле године ситуација је била још неповољнија – извезено је симболичних 700 тона, а у исто време из Европе је стигло готово 9.000 тона замрзнутог свињског меса. 

 

Добра рачуница

Влада Србије спустила је царину на увоз живих свиња тежине до 50 килограма из Европске уније на пет одсто, а та одлука ће важити до 15. марта 2015. године.
Бивши министар пољопривреде Горан Живков оцењује да је то добра мера, донета у правом тренутку, јер цена свињетине у Европској унији пада, а у Србији расте, тако да наши произвођачи меса имају прилику да купе јефтиније свиње за тов које ће касније извести у Русију по вишој цени.
– То је веома добра мера јер ми сада у Русију извозимо свињске полутке, које су евро скупље него што је свињетина у Европској унији – каже Живков.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести