И Фејсбук у чика Јовином и Микином трагу

Баш као и крајем 19. века, када га је уређивао чика Јова Змај, дечји лист „Невен“ и данас својим читаоцима нуди, поред изабраних дела класика књижевности за децу и странице за разбибригу,

 али увек у служби новог сазнавања. Постојање кроз чак три века, изнедрило је поред „Невена“, часописа намењеног ученицима виших разреда и „Мали Невен“ лист за предшколце и основце од првог до четвртог разреда.

– Најстарији лист за децу, који је Јован Јовановић Змај издавао од 1890. обновљен је век касније и од тада се дистрибуира по школама, а сада је у продаји и на киосцима – каже за наш лист главна уредница „Невена“ Јелена Допуђ. – И у прошлом веку, као и на самом свом почетку,“Невен“ су креирали и за њега писали наши највећи ствараоци за децу , а главни уредници били су му и Раде Обреновић и Мика Антић. Наслоњени на ово наслеђе и данас правимо квалитетне часописе, па нас школама препоручују и удружења учитеља и наставника.

А данас, „Невен“ својим читаоцима нуди рубрику „Сваштарије“, у којој могу научити и како да од своје собе направе аутономну државу, албум занимљивости из целог света, упознају их са народном традицијом, природним лепотама и туристичким знаменитостима наше земље и света, води их на занимљива путовања кроз историју, открива како долази до природних непогода, али и води у чудесни свет животиња.

За разбибригу ту су и одговори на питања зашто осећамо жеђ или зашто пауци плету мреже. С „Невеном“ ће и математика постати занимљивија, ту су и упутства за извођење хемијских експеримената у кућним условима. Нешто за себе наћи ће на „Невеновим“ странама и љубитељи моде, ту су и савети за здравље и лепоту,препоруке за филмове и позоришне представе. „Невен“ представља и успешне спортисте, али и спортске наде, посебан кутак резервисан је за литерарне радове читалаца, занимљивости из ђачког живота....

Идући укорак с временом „Невен“ има и своју фејсбук страницу, преко које је у сталној вези са читаоцима, у којој, с једне стране стижу сугестије и дечји радови, а с друге награде за оне најбоље. Традиција овог листа је и међународни „Невенов“ фестивал деце песника, на који, ове године 27. пут, основци могу послати своје песме и кратке приче. Процењиваће их еминентни књижевници, а најбољи ће бити и награђени.

Стопама свог старијег брата  од 1983. иде и „Мали Невен“, који је пред читаоцима у школама, али и онима који ће то тек постати у предшколским установама.Његови сарадници су и данас најпознатији књижевници и илустратори, али и „Архимедесови“ математичари, а сви с циљем да деци од четири до 10 година понуде занимљиве и поучне садржаје.

–„Мали Невен“ је својеврсна енциклопедија разноврсних знања, који се поред школских садржаја бави и темама из разних деци атрактивних области, даје одговоре на питања и поставља нова, подстиче на размишљање и акцију, образује, информише, забавља и афирмише дечје стваралаштво – каже нам главна уредница „Малог Невена“ Ивана Ђукић. –Данас у листу имамо сталне рубрике Гост песник, Велики гост Малог Невена, Приче из света загонетке, Велики одмор, Кућни огледи, Играоница, Дечји радови, генијалци, Научите енглески,а ту су и бојанке, бројалице, скривалице...

У овом часопису, којем један дан сваке године посвете и Змајеве дечје игре, по речима његове главне уреднице има места за свакога ко уме с децом, ко има нешто да им каже и поручи. Својим највернијим и највреднијим читаоцима „Мали Невен“ одужује се наградама за ликовне и литерарне радове.

Делећи судбину, па и тешкоће свог издавача, куће „Дневник“, листови су минулих година понекад и нередовно излазили. Но, уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање ови су проблеми превазиђени, те и „Невен“ и „Мали Невен“ сада у предшколске установе, школе и на киоске стижу једном месечно.

Даница Девечерски
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести