Малени шок модној монотонији

Авангардни вајб се осетио међу мноштвом странаца и наше младежи, потпуно неуниформисане, како их обично виђамо на улицама Новог Сада, окупљене на улазу у „Quarter”,

где је у среду отворен Сербиа Фасхион Њеек и то Авант-гуард ревијом.

Различите генерације и стилови – од панка до фазона Кончите Вурст – намирисани и сређени, окупили су се да виде ревију познатог модног уредника и стилисте Срђана Швеље, који је приказао авангардну модну колекцију више од 20 дизајнера, међу којима су Јелена и Светлана Проковић, Срђан Јанковић, Јасмина Мина Санадер, Невена Крагић, Агласис Котур, Наташа Кекановић, Треш фор Кеш, Марија Дујовић, Мирјана Шарац, Лагами, Милица Вукадиновић, Иван Ман и многи други.

Жива свирка бенда „Сајгон експрес” најавила је ревију која је протутњала као малени шок у несвакидашњим облицима, рециклираним материјалима, неспутаним формама и неспојивим комбинацијама, разбудивши сваки заостали кутак монотоније, учмалости и ограничености. То је мода која помера границе, коју не виђамо често ни на улицама ни на телевизији и за коју треба доста „херца” да се понесе.

– То је мој избор и све те креаторе пођеднако волим, тако да сам, наравно, задовољан тиме што смо приказали – констатовао је концепт-мајстор ревије Срђан Швељо. – Мислим да је то баш оно што ретко виђамо на нашим улицама и естради, а не знам зашто. Рецимо, ја стилизујем „Фрајле” и трудим се да изгледају модерно и шик, тако да мислим да је могуће то постићи и приватно и на естради.

Осим ревије, Срђан је у оквиру Недеље моде изложио и фотографије мушке моде, у Мастер сали Новосадског Сајма, где ће бити остале ревије на Serbia Fashion Weeku.– То су фотографије које сам урадио током неколико година, у питању је рад с домаћим фотографима, а објављено је у светским магазинима, што принтано, што онлајн. Није уобичајно и није оно што се већ виђа код нас у моди него је мало помереније. Нас спутава окружење – каже Швељо, чији су едиторијали многе момке одвели у свет где су закључили послове са светским агенцијама.

Један од момака који су постигли светску каријеру, а који је те вечери носио моделе Милица Вукадиновић, јесте и Стефан Кнежевић, до кога је било тешко доћи јер је његова харизма направила спонтани круг обожавалаца о каквом наши политичари могу само сањати.

– Кажу да је за успех у иностранству пресудна харизма и твој однос с клијентима, и тај пут није лак јер има много модела који раде – објашњава Стефан, који већ три године ради у Милану, Њујорку и Азији, али му је посебно задовољство кад наступа пред домаћом публиком. – Рецимо на кастинг дође 150 модела, а они ће узети само десет јер се њих 25 директно букира. И, просто, мораш се навићи на одбијање јер је 80 одсто овог посла одбијање.

С. Милановић
 

Футуризам за фрајере

Инспирисани модом посетилаца, међу којима су стилом највише импресионирали мушкарци, упитали смо Срђана Швељу шта је у тренду у мушкој моди.– Све је у тренду, све боје и дезени. Мушка мода се доста променила, све је мало помереније и другачије. Чак бих рекао да се и код нас мушкарци облаче модерније него девојке, које су униформисаније – констатовао је Швељо.

Манекен Стефан Кнежевић такође сматра да је тешко издвојити тренд.
– Постоји висока мода и комерцијална мода, а на улици се сада носи неки футуристички стил, веома оштри катови, доста црне боје. И ја фурам футуристички стил, али не превише – открио нам је Кнежевић, који тврди да никад не иде наменски у куповину, него тек када види нешто на улици што му се свиди, одмах то и купи.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести