Србија очекује вето Русије или одустајање Британије

Србија је до данашње седнице СБ УН, која би требало да се определи према британском Предлогу резолуције о Сребреници, с посебном пажњом пратила потезе Москве и да ли ће бити наговештаја руског вета,

посебно након писма које је председник Томислав Николић упутио председнику Русије Владимиру Путину. Наиме, Николић се писмено обратио свим шефовима држава сталних чланица СБ УН – Француске, Кине, САД Велике Британије и Русије, а првог човека Кремља замолио за руски вето током гласања на Ист риверу.

– Србију неће нико да гази. Ми Срби своју величину показујемо и тиме што смо у стању да се поклонимо и туђим жртвама онако како се клањамо и пред својим – поручио је јуче премијер Александар Вучић.Он је оценио да ће британска резолуција о Сребреници утицати на Србију и регион без обзира на исход гласања у Савету безбедности УН, али да ће сваки покушај урушавања Републике Српске наићи на отпор Србије.

Како је казао, у последње време неки су решили да различитим резолуцијама поново стављају белег оних који треба да се стиде прошлости, преноси  Тањуг .
– Али немојте да нас терате да се осећамо понижено зато што смо Срби и зато што смо се јуначки борили за своју слободу – рекао је Вучић на отварању моста у Блазнави. – Немојте да нас терате и немојте да нас газите јер то вам нећемо дозволити, ма како да се зовете и ма колико да сте јаки. Штитићемо Србију нашим знањем и памећу, марљивошћу, а они који мисле да је довољно да запрете и кажу да смо ми Срби ваљда једини криви за оно што се збивало на простору бивше Југославије и да заборавимо и Јасеновац и Јадовно и сва српска стратишта, у суштини само говоре и показују ко је изазивао многе ствари на том простору.

– А вама, Енглези, и свима осталима хвала на великом пријатељству које сте нам показали, хвала вам много на томе, а ми Срби чуваћемо себе и свој образ јер само сами себи можемо образ да укаљамо – поручио је Вучић.На питање новинара која је политичка позадина доношења резолуције Велике Британије, Вучић је рекао да, пошто само на томе инсистирају, а друго их не занима, недвосмислено је да имају политичку намеру да то злоупотребе. Додао је да остаје да се види да ли ће то довести до додатних притисака на Републику Српску, а касније и на Србију.

Премијер је додао да ће отпор Србије британској резолуцији о Сребреници бити политички миран, а такав одговор ће бити и на сваки покушај урушавања и уништавања Републике Српске.– Србија је дужна по Дејтонском споразуму да штити Републику Српску и тај посао ћемо обавити чувајући мир и стабилност у региону – рекао је Вучић.

Премијер Вучић је  отворио мост на Јасеници у селу Блазнава код Тополе који је уништен у прошлогодишњим поплавама.Дан уочи расправе у СБ УН о резолуцији о Сребреници, заменик шефа посланика СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је новинарима у парламенту да у овом тренутку постоји више исхода те седнице и да верује да је могуће доћи до компромисних решења, а то је одустајање од њеног усвајања. Како је објаснио, предложена резолуција не води истинском регионалном помирењу.

– Уколико дође до усвајања тог документа или резолуције, то неће бити добра вест за Србију и то би значило наметање решења. Нећу се усудити да коментаришем коначан исход седнице – казао је Милићевић, наводећи да Србија на најбољи могући начин штити националне и државне интересе и да је показала посвећеност осуди свих злочина.

По његовим речима, Србија поштује интегритет БиХ, али у складу с Дејтонским споразумом штити и интересе Републике Српске.Посланица ДС-а Александра Јерков навела је да је та странка својом политиком и документима које је парламент донео за време њене власти била јасна да жели да води политику помирења.

– Питање је шта у тим документима заиста пише и шта ће на крају писати – навела је Александра Јерков. – Није сваки покушај да се говори о ратним злочинима дестабилизација региона. Ми смо водили другачију политику да о тим стварима мора да се прича и да се заузме став, ма с које стране да су били злочини, с тим се морамо суочити сви, и то је начин да се регион стабилизује.

Шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић указује на неактиван став Владе Србије и њене спољне политике по питању тог документа, наводећи да се није потрудила да он буде писан на начин да буде у интересу Србије.– Бојим се да ће нас та неактивност, или незнање пре свега, довести у тешку ситуацију у будућности – навео је Ђуришић.За посланика Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, Сребреница је само повод за политичку битку између САД и Русије. 

С. Ст. – В. Ђ.

Грчка и наш јавни дуг

Премијер Александар Вучић изјавио је да је због пада евра, што је последица резултата референдума у Грчкој, јавни дуг Србије у тој валути повећан.
– Када је реч о референдуму у Грчкој, то је воља народа у тој земљи, али бринем зато што је евро пао 1,5 одсто, што нам повећава јавни дуг у еврима иако ни динара нисмо узели – рекао је Вучић.Како је додао, то је тежина посла који обавља и на то се не може утицати.

Вучић: Очекујем добре поруке Ангеле Меркел

Премијер Александар Вучић је изјавио да очекује добре поруке приликом предстојеће посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, истакавши да је уверен у то да ће она похвалити спроведене економске реформе у Србији.– Очекујем успешан састанак с Меркеловом и добре поруке за Србију. Уверен сам у то да ће похвалити резултат наших реформи, смањивање фискалног дефицита и успехе у економској сфери – рекао је Вучић.

Премијер је додао и да очекује даље подстицаје за дијалог с Приштином у Бриселу.
– Већ 9. јула идем у Брисел да разговарам са шефом Европске комисије Жан-Клодом Јункером – навео је Вучић, и додао да очекује да долазак Меркелове буде много другачији када је реч о политичким порукама у односу на њен долазак 2011. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести