Формирана Заједница српских општина

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су у Бриселу потписана сва четири споразума - о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и мосту на Ибру у Косовској Митровици,

и оценио да су то добри споразуми који гарантују сигурност и опстанак Србима на Косову.

„Вечерас се успоставља Заједница српских општина. ЗСО ће имати широка  овлашћења, предесника, потпредседника, скуштину, савет, грб, заставу... Моћи ће да се финансира из Србије, и то је недвосмислено речено да Србија има то право”, нагласио је Вучић, у изјави РТС.

Вучић је рекао да је делегација Србије обавила одличан посао и да ће сви споразуми бити обелодањени.

Он је рекао да је делегација Срибје цео дан разговарала са представницима ЕУ, а да је так на крају видела делегацију косовских Албанаца.

„Мислим да смо одличан посао обавили за наш народ, обелоданићемо све споразуме. Ићи ћу на Косово и Метохију, у свих 10 српских општина, и говорити нашем народу, и мислим да ће бити задовољни оним што смо постигли”, каже премијер.

Објаснио је да су преговори, који су трајали од јутра, вођени са представницима Европске уније и да се српска делегација, као што је раније најавио, тек на крају дана срела са Албанцима. Што се тиче енергетике, покушали су да нас варају око имовине, каже Вучић и истиче да српска страна на то није пристала.

„Реч је о имовини Републике Србије, у скалду са Уставом Републике Србије. Ја сам рекао да нећу да потпишем да је њихова имовина у енергетици, секире и ћускије да падају ја то не бих потписао”, рекао је Вучић.

Истакао је да су, управо због таквих претензија Приштине, најтежи били преговори о енергетици и да су око тога нека питања остала нерешене.

„Тек ће бити проблема. Нисмо се договорили за оператера дистрибутивног система и стоји у споразуму да се нисмо договорили око те најспоније тачке”, навео је премијер.

Како каже, није јасно зашто албанска страна толико инсистира на томе да је имовина у енергетици њихова.

„То нису помињали ни код Телекома, ни у правосуђу, а овде су инсистирали. Плашим се да иза тога стоје други разлози”, додао је председник Владе Србије.

Члан српске делегације генерал Драган Владисављевић рекао је да је постигнут договор и да ће Србија имати своју телекомуникациону компанију на Космету. Додао је да ће српски народ користити телефонске услуге као и у централној Србији.

„ Србија ће имати своју компанију на простору Косова и Метохије и моћи ће да користи телефонске услуге као и до сада, по истом систему тарифирања и начину бирања бројева као и у централној Србији”, рекао је Владисављевић, који је и в. д. директора Канцеларије за координацију у преговорима са Приштином. Како каже, Србима који живе на Космету ово решење ће донети бољитак.

За Приштину ће поступак за добијање позивног броја код међународних тела само покренути Аустрија, али Приштина ће код Међународне телекомуникационе уније добити географски код за подручје које припада Републици Србији, рекао је Владисављевић.

 

Вучић: Постигли смо добре споразуме за народ
Премијер Србије Александар Вучић оценио је у уторак да су четири споразума постигнута у Бриселу добра за Србију и српски народ и да је издејствовано све оно на чему је српска делегација инсистирала.

Он је новинарима рекао да је пре свега задовољан чињеницом да се формира Заједница српских општина и нагласио да се у споразуму помиње Закон о државним службеницима (чему се Приштина противила).
"Добре споразуме смо за народ постигли. Оно на чему смо ми инсистирали је остварено, остали смо истрајни. Биће наравно још много мука у преговорима око Статута ЗСО, али данас је овим патрафирањем утемељн и утабан пут за стварање Заједнице, која ће имати свог председника и потпредседника, Скупштиуну и Савет,  грб и заставу", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је поновио да је парафирањем четири споразума у Бриселу широм отворен пут отварању поглавља и бржем придруживању Србије Европској унији.
"Ми смо задовољни, парафирали смо сва четири споразума. Мислим да, у складу са датим оквирима, носимо добре вести нашем народу на КиМ и добре вести за све грађне Србије. Ццеститам нашем народу на КиМ", казао је ВУчић.
Говорећи о појединачним споразумима, премијер је навео да се, када је реч о енергетици, две стране нису сагласиле чија ће бити имовина на северу КиМ, али да је договорено да ЕПС формира две ћерке компаније за снабдевање и трговину.

"То ће бити наше комапније, а око других ствари нисмо успели да постигнемо договор", рекао је Вучић.
Што се тиче телекомуникација, додао је он, по први пут имаћемо установљен Телеком са лиценцом и дозоволом да рад на територији КиМ, коју признаје цео свет.
"Наши људи када зову централну Србију с Косова и обрнуто ништа неће морати више да плаћају нити да окрећу не знам какве позивне бројеве. Они неће бити обележени као не знам каква држава, већ географско подручује -  као Косово, али са звездицом и фусконотом, у складу са Уставом и законима РС", рекао је Вучић.

 

Могерини: Значајно достигнуће

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност оценила је да синоћ потписани споразуми Београда и Приштине представљају значајно достигнуће у процесу нормализације.

„Четири споразума потписана након дугог дана дијалога између Србије и Косова. Значајно достигнуће у процесу нормализације”, написала је Могерини на Твитеру.

 

Договор о телекомуникацијама

Како је рекао српски премијер, прво је постигнут договор о телекомуникацијама и то је, нагласио је, први пут од 1999. да је Србија „успела да легализује своју позицију”.

„Чуо сам да неко помиње позивни број. Заборавили су да кажу да Срби са Косова и даље окрећу само 011, 018, 034 и обрнуто када зову градове у централној Србији. Ми када зовемо Митровицу окрећемо само 028, без позивног броја”, рекао је премијер.

Истиче да се постигнутим договорима признаје Телеком, а да ће „Електродистрибуција Србије” имати ћерку компанију на Косову.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести