Камерон: Асад може да остане, али не на дуже стазе

ЛОНДОН: Британски премијер Дејвид Камерон рекао је данас да председник Сирије Башар ал Асад може да остане на власти као део прелазне владе, али да не може бити део

сиријске будућности на дуже стазе.
Новинар медијске куће "Скај њуз", који с Камероном путује у Њујорк на седницу Генералне скупштине Савета безбедности УН, јавио је да Камерон не одбацује могућност да Асад буде део транзиције, али да је "врло јасно да он, на дуже стазе, не може бити део будућности Сирије", пренео је Ројтерс.

Камерон је јутрос, за лист "Сандеј телеграф" рекао да дозвољава могућност да Асад неко краће време остане на власти, док се у земљи не успостави влада народног јединства.
С друге стране, према неименованом извору из британске владе, Камерон сматра да нема дугорочно стабилне и мирне будућности за Сирију, у којој би људи могли да се врате својим кућама, уколико би председник Асад остао на челу те земље.

О односу према Асаду постоје извесне несугласице међу лидерима ЕУ.     Тако је немачка канцеларка Ангела Меркел прошле недеље поводом Сирије рекла да је нужно разговарати с многим учесницима у конфликту, укључујући и Асада.
Након тога су, међутим, званичници немачке владе негирали да канцеларка подржава став Шпаније и Аустрије, земаља које Асада виде као могуће привремено решење за Сирију, под чиме подразумевају и укључивање војске сиријског режима у међународне војне снаге како би се поразила Исламска држава.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести