Насиље над децом злоупотреба моћи

Око 6.000 случајева насиља над децом годишње процесуира Центар за социјални рад Нови Сад. У ову бројку укључени су пријављени случајеви - од насиља у породици, сексуалног

насиља, до вршњачког насиља.

Чуло се ово на недавно одржаном ЕЛСА семинару у оквиру пројекта „Хуман Ригхтс“„Насиље над децом” на Правном факултету за привреду и правосуђе у Новом Саду. У оквиру предавања, о заштити деце у Новом Саду и локалним специфичностима говори-

ла је Милица Џино, руководилац службе за децу и младе Центра за социјални рад Нови Сад.

Како је истакла, ради ефикаснијег деловања на овом пољу, на територији Града Новог Сада је организована Мрежа за заштиту жена и деце од насиља у породици „ЗОРА“ и утврђен је Протокол о сарадњи између Центра за социјални рад, Полицијске упораве Нови Сад, Дома здравља Нови Сад, Института за психијатрију Клиничког центра Војводине, ПУ „Радосно детињство“ и Средње медицинске школе, а оформљено је и Координативно тело које сазива састанке представника институција на којима се ради на унапређењу заштите жртава породичног насиља.

- У средишту сваке приче о насиљу било које врсте на делу, злоупотреба је моћи и контроле над слабијим. Ово треба имати увек на уму – истиче Милица Џино, наглашавајући као посебан проблем заштиту деце од секундарне трауматизације, посебно у поступцима утврђивања и разоткривања сексуалног насиља над дететом.

У тим случајевима оно што угрожава дете, а после чина насиља, може бити несензитивно испитивање, као и непримерени публицитет. Док је прво у домену стручњака и њихове обучености и одговорности, друго иде на савест медијима, који су често бескурпулозни у јавном изношењу података о жртвама и њиховим породицама.Стручњаци кажу да се сексуално злостављање деце одвија по релативно утврђеној шеми, према којој злостављач прво изграђује однос с потенцијалном жртвом, затим следи нека врста подмићивања поклонима да би се прешло на претње, застрашивања и изолацију. Све то жртву доводи до осећања беспомоћности, збуњености и страха под притиском “чувања тајне”, а настаје и осећање кривице.

Како пракса показује, ова врста насиља је тешко доказива и спроводи се кроз комплексан кривични поступак. Не поштује се хитност поступка, вештачење траје дуго, од догађаја, рецимо протекне и по годину и више дана. Проблем је велики и у томе што се у основи не верује деци.

Орган старатељства обезбеђује основну заштиту права и интереса детета интервенцијама социјалне и породично-правне заштите детета. Постоји протокол који мора да се испрати, а он обухвата, процену стања, потреба и ризика по дете или младу особу, давање савета и информација, спроводи неодложна интервенција током 24 часа. Такође, дају се налази и стручно мишљење везано за забрану узнемиравања, приближавања на одређеној уда-

љености, забрану приласка месту становања или рада, исељење из стана, усељење у стан). У исто време сарађује се с јавним тужиоцем и судијом. Представници Центра присуствују судским рочиштима у кривичном поступку и сарађују са свим релевантним институцијама, потврђује Милица Џино.

В. Црњански

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести