Вехеијен: Четири кључна елемента за решавање Србијагаса

Шеф канцеларије Светске банке у Београду Тони Верхеијен изјавио је данас да је решавање четири проблема кључно за одрживо пословање Србијагаса.

"У основи постоје четири кључна фактора за успостављање одрживог пословања Србијагаса. Прво је да се пронађе структурно решење за измиривање старих дугова", истакао је Верхеијен на конференцији за новинаре у Београду.

Спречавање стварања и нарастања нових дугова је други фактор, навео је он, објаснивши да је потребно да се "развије механизам који би обезбедио да Србијагас не испоручује гас клијентима који не плаћају, односно да те обавезе не падају 'на плећа' Србијагаса".

Према његовим речима, трећа тачка је рационализација инвестиционог плана Србијагаса, који, према оцени Светске банке, обухвата превише  улагања у пројекте са малом додатом вредношћу.

"Четврти елемент представља сагледавање укупног пакета дугова Србијагаса и изналажење одрживог начина за решавање и рестуктурирање тог дуга", рекао је он.

Шеф Канцеларије СБ је оценио да ће један део тих обавеза вероватно морати да преузме држава, по основу датих гаранција, а други део сама компанија.

Вехеијен је подсетио да је Влада Србије у марту усвојила план финансијске консолидације Србијагаса, који је урадило Министарство енергетике у сарадњи са Светском банком, Србијагасом и на основу економских и финансијских показатеља предузећа, додајући да се о свим тачкама које је набројао и даље разговара.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести