О парламентарним изборима до понедељка, Палма тражи гласање

Одлука о евентуалном расписивању ванредних парламентарних избора биће донета током викенда, најкасније у понедељак,

саопштио је премијер Александар Вучић. Он је новинарима једино открио да је близу доношења одлуке о томе, али да је неће још саопштити.

– Видео сам захтеве неких коалиционих партнера за одржавање парламентарних избора, видећемо. Кад бих вам рекао чему сам ближи, претпоставили бисте шта је одлука – рекао је Вучић.

Подвукао је да је у парламенту важно да све функционише демократски те да он не може да коментарише да ли би био задовољнији већом ефикасношћу у Скупштини Србије. Подсетио је на то да „у нашем систему кочнице и равнотежа Влада има право да каже шта мисли, али је парламент тај који контролише Владу, као и председник у одређеном смислу. Не видим да је било превеликих проблема”. Поручио је да сигурно неће дозволити повратак Србије у прошлост и да неће дозволити да поновни сукоби угрозе економски напредак земље.

Вучић ће одлуку о изборима саопштити дан уочи старта редовног, пролећног заседања парламента, пошто је председница Маја Гојковић седницу заказала за уторак, 2. март. Остаје да се види да ли ће шетња по црвеном тепиху, кроз шпалир гардиста Војске Србије бити последњи кораци овог скупштинског сазива. До тог датума, односно 90 дана пре истека мандата актуелног шефа државе, Маја Гојковић треба да распише редовне председничке изборе. Уколико после седнице, у уторак или среду буде распуштен парламент, избори не могу бити одржани пре Ускрса, 16. априла, јер у закону пише да се не може на биралишта за Скупштину у року краћем од 45 дана, али не дужем од 60. Маја Гојковић је прошлог викенда рекла да „треба сачекати Вучићеву одлуку још неколико дана”, објаснивши да се разматрају сви аспекти који би могли изазвати расписивање ванредних парламентарних избора, „на пример, да ли странке уз СНС које подржавају Вучића деле мишљење какво има опозиција...”

До пре неколико дана коалициони партнери напредњака, лидери СПС-а и СДПС-а Ивица Дачић и Расим Љајић тврдили су да ванредни парламентарни избори у овом тренутку нису потребни. 

Међутим,  се саопштењем огласио лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, предлажући Вучићу да се заједно с председничким изборима распишу и ванредни парламентарни да би се „учврстила стабилност земље, а пре свега поводом ситуације у региону”.

Он је навео да ће тај предлог подржати и његов коалициони партнер Ивица Дачић. Марковић сматра да би парламентарни избори постигли у овом тренутку веома важно јединство Србије, као одговор на све затегнутије односе у региону и „да бисмо сачували мир и наставили европски пут Србије, а да при томе чувамо државне и националне интересе”. Навео је да у Скупштини Србије „не треба да седе они који немају легитимитет и не представљају никога”. Оценио је да сада поједини кандидати за председника Србије „представљају сами себе” и да није чуо да се „оглашавају о захтеву Бакира Изетбеговића за ревизију тужбе против Србије”.

– То значи да те кандидате не интересује Србија, већ искључиво лични интерес – рекао је Марковић, нагласивши да је „једини који се кандидује за председника Србије због Србије, Александар Вучић”.

Актуелни председник Србије Томислав Николић је крајем прошле године рекао да је још тада разговарао с Вучићем о тој могућности. Николић је рекао да је „одлука на премијеру”, али да је у околностима транзиције и крупних одлука „боље чешће проверавати вољу грађана”.

По виђењу Либерално-демократске партије, позиви на расписивање ванредних парламентарних избора представљају уношење додатне нестабилности у наше друштво, где људима пуца кичма од неизвесности у свакодневном животу.

– Било би добро да они који одлучују о свему схвате да изборе прати обавеза успостављања реда. Морамо у изборе да уђемо на нормалан начин, не мрцварећи земљу која је већ платила превелику цену за непредвидиву политику, иза које, по правилу, стоји неспособна власт – истакао је Чедомир Јовановић. – Шта год да нам се деси, нико у Србији не треба да буде изненађен и затечен јер смо сви заједно много преживели, тако да би нам још једна изборна подвала с републичким изборима изгледала као лака прехлада или плитка вода.

Недавно су лидери неколико опозиционих партија – ДС-а, „Двери” и СРС-а – оценили да су, осим председничких избора, неопходни и ванредни парламентарни. Покрет ДЈБ раније је истицао такав захтев, а сада најављује одлуку на страначкој скупштини. Из ДС-ас су тврдили да би ти избори могли зауставити „спиралу пропадања”, а из СРС-а су поручули да је то начин за „проветравање политичке сцене “.

С. Станковић

Фото: Танјуг

 

Дачић: Разумем мотиве, пренећу премијеру

Лидер СПС-а Ивица Дачић рекао је да разуме разлоге Драгана Марковића за предлог да се одрже и парламентарни избори. Дачић је најавио да ће иницијативу свог коалиционог партнера пренети премијеру.

– Разумем мотиве за такву иницијативу јер се опозициони председнички кандидати не изјашњавају једино о најважнијим питањима за Србију, као што је тужба Бакира Изетбеговића, рехабилитација усташтва у Хрватској, проблеми с Приштином... – приметио је Дачић.

Навео је да је „то посао председника републике”, а опозициони кандидати, уместо изјашњавања о таквим питањима, „само одапињу отровне стреле према Влади Србије и Александру Вучићу”.  Дачић је рекао и да је став СПС-а о ванредним изборима и њега лично добро познат. СПС се раније изјаснио да сматра да Скупштина функционише без проблема и да нема потребе за ванредним парламентарним изборима.

 

Прекрајање и пребројавање

Од када је Републичка изборна комисија у мају прошле године расподелила посланичке мандате изборним листама, у српском парламенту је уследило не одлучујуће, али ипак видљиво прекрајање изборне воље грађана. Закон није прекршен, пошто мандати припадају народним посланицима, али је политика неких парламентараца данас другачија од оне с којом су изашли пред бираче. Тако је, рецимо, Санда Рашковић Ивић била шефица посланичког клуба ДСС-а на старту сазива, а сада новоформираног „За спас Србије”. Она важи за неформалну заступницу политике Вука Јеремића у Скупштини, као и њена колегиница Дијана Вукомановић, бивша председница ИО СПС-а.

Сам Јеремић није учествовао на парламентарним изборима, нити има формирану партију, већ једино огрганизацију ЦИСРД. Ни Ђорђе Вукадиновић више није с ДСС-ом па та странка више нема свој посланички клуб. Слична ситуација је с доскорашњом високом функционерком ЛСВ-а Мариником Тепић, тренутно самосталном посланицом, која је због подршке Саши Јанковићу напустила Лигу. У међувремену је Нова Србија напустила владајућу коалицију и остала без посланичког клуба, пошто су се с лидером партије сагласила само два посланика. Исто тако, три посланика Покрета ДЈБ прешла су у „самосталце”, изразивши неслагање с политиком Саше Радуловића.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести