Пројекти за равномернији развој Војводине

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић састао се с представницима Програма Уједињених нација за развој (УНДП), са заменицом сталне представнице УНДП-а у

Србији Стелијаном Недером на челу.

На састанку су представљени досадашњи резултати пројеката које УНДП реализује у АПВ, као и могућности за интензивнију сарадњу у областима заштите животне средине и одрживог развоја, енергетике, јачања капацитета локалних самоуправа, те у сегменту спречавања катастрофа и смањења ризика од временских непогода, саопштио је Биро Покрајинске владе за односе с јавношћу.

Милићевић је истакао да су пројектне активности УНДП-а у областима деловања комплементарне оним областима које је Покрајинска влада дефинисала као приоритетне. Додао је да Покрајинска влада у УНДП-у види партнера у реализацији више заједничких пројеката, и изразио спремност да се покрајинска администрација укључи у реализацију пројеката који ће допринети бржем и равномернијем развоју АПВ и унапређењу квалитета живота свих грађана.

– Бржи економски и привредни развој у свим областима привредног деловања постављен је као приоритетни циљ у раду нове Покрајинске владе – казао је Милићевић. У спровођењу постављених циљева главни принцип рада је принцип сарадње свих нивоа власти и окупљање око заједничких пројеката, а тај принцип се свакодневно спроводи у пракси.

У разговору је посебна пажња посвећена јачању капацитета локалних самоуправа, како кроз инфраструктурно опремање индустријских зона у свим општинама у Војводини, тако и кроз јачање административних капацитета општина за привлачење новца из фондова Европске уније.

Потпредседник Покрајинске владе је истакао да је формирање Развојне агенције Војводине важан искорак у стварању амбијента и климе за привлачење домаћих и страних улагача, али и за модернизацију покрајинске и локалних управа у циљу приближавања грађанима.

– То су свакако области које се преплићу и с оним чиме се УНДП бави, и сигуран сам у то да ефикасно можемо интензивирати сарадњу у реализацији више заједничких пројекта – рекао је Милићевић.

Истакнуто је да могућност за сарадњу постоји и у области енергетике и обновљивих извора енергије, пре свега у сегменту који се тиче увођења енергетског менаyмента, као и у реализацији пројеката који доприносе смањењу трошкова енергије у јавним институцијама.

На састанку је било речи и о могућности сарадње у оквиру подршке локалним самоуправама у планирању локалног развоја отпорног на климатске промене, као и о сарадњи у области уклањања отпада и развоја потенцијала заштићених подручја природе.

А. С.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести