Финска: Пропао владин експеримент са поклањењем 560 евра?

ХЕЛСИНКИ: Финске власти демантовале су данас медијске тврдње да је у овој нордијској земљи пропао експеримент са додатним давањем незапосленима по 560 евра месечно и да влада због тога не жели да овај програм проширује, преноси АП.
Finska, zastava Foto:freeimages.com
Фото: Foto freeimages.com

Владин званичник задужен за социјална питања Миска Симанаинен казао да се "наставља по плану" овај експеримент, током којег око 2.000 незапослених особа старих између 25 и 58 година добија месечни приход од 560 евра који се не опорезује и за који нема никаквих условљавања.

АП наводи да се овај 20 милиона евра вредан програм, којим се тежи реформи система социјалне заштите у Финској, завршава у децембру, а влада десног центра премијера Јухе Сипиле након тога ће изнети процену почетних резултата.

Наводи се да су медији објавили да је владина агенција за социјална питања затражила да ове године добије додатно финансирање у износу до 70 милиона евра, али Симанаинен тврди да је то лаж.

АП подсећа да је Финска у јануару започела експеримент с основним приходом за незапослене, као прва држава у Европи која је то учинила.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести