На мржњу одлучан одговор државе

Одбор Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове осудио је нападе на имовину националних мањина, пре свих албанске и горанске заједнице, који су уследили након прекинуте

 фудбалске утакмице Србија–Албанија, и апеловао на државу да више пажње посвети спречавању тих појава мотивисаних националном, верском и расном мржњом, закључено је, између осталог, на седници тог одбора одржаној први пут у Новом Саду.

Председница Одбора Марија Обрадовић рекла је да то тело заседа у Новом Саду јер је у Војводини забележено највише напада на имовину Албанаца и Горанаца последње недеље, а у закључку са седнице поздрављена је брза и конкретна акција МУП-а на идентификацији починилаца напада и расветљавању свих околности тих случајева, уз напомену да Одбор „очекује и тражи од свих надлежних државних органа да епилог тих случајева јасно покаже спремност и одлучност државе да се обрачуна са свим случајевима распиривања националне мржње, без обзира на облик испољавања те мржње”.

– Србија је држава свих њених грађана, безбедност је један од кључних услова за развој и просперитет, како саме државе, тако и свих друштвених група и појединаца – казала је Марија Обрадовић. – И зато Одбор позива све грађане на суздржаност и одмереност када је у питању испољавање било каквог незадовољства, а нарочито оног који је уперен према другим припадницима заједнице, апелује се на медије да својим извештавањем не подстичу тензије, а од свих државних органа тражи да се обезбеди безбедан амбијент за све грађане Србије.

Она је истакла да су до сада откривени починиоци напада готово искључиво малолетна и млађа пунолетна лица и да то „указује на околност да је репресија у тим случајевима само крајња, али нужна мера и да је евидентно да држава том проблему мора да приђе с превентивног аспекта кроз свеобухватан мултисекторски приступ”.

Марија Обрадовић (СНС) је навела да је Одбор одржао седницу у Новом Саду на иницијативу њеног заменика Бојана Костреша (ЛСВ), истичући чињеницу да је за решавање тог проблема неопходно јединство и заједничко настојање и власти и опозиције па је и предлог заључака тог скупштинског радног тела једногласно усвојен.

Седници су присуствовали чланови покрајинског скупштинског Одбора за безбедност, али и представници МУП-а Србије, с министром Небојшом Стефановићем на челу, који је нагласио да полиција интензивно ради на откривању свих случајева напада на имовину Албанаца у Србији и да ће разрешити сваки појединачни случај. Додао је да се не ради о организованом нападу, већ о спорадичним кривичним делима и прекршајима.
Он је истакао да су на територији Србије оштећена укупно 23 објекта у власништву или закупу лица албанске националности, од тога по четири у Београду, Сремској Митровици и Зрењанину, шест у Новом Саду, три у Панчеву и два у Сомбору. Коментаришући највећи број инцидената у Јужнобачком округу, објаснио је да ту има највише локала Албанаца.

Истичући да је у великом броју случајева реч о малолетним особама, министар је нагласио да, без обзира на то што полиција ради свој део посла, друштво мора да се постара да се такве ствари не понављају.По његовим речима, на разговор у полицији је укупно била 91 особа ради прикупљања обавештења, од тога 11 малолетника, а у току је утврђивање свих околности сваког појединачног догађаја, а даље процесуирање појединаца зависиће од Тужилаштва.

– Полиција је брзо реаговала и очекујем да ће и други органи након наших привођења брзо и ефикасно наставити процесуирање – рекао је Стефановић.Све полицијске управе су, навео је министар, добиле наређење да посебно заштите имовину и особе које би могле бити мета таквих напада, и напоменуо да би требало да буде појачана сарадња полиције са скупштинским одборима за безбедност Војводине и Србије и да је МУП спреман да ту сарадњу интензивира.

Бојан Костреш је рекао да је најважније да се са седнице пошаље јасна порука да су сви у држави јединствени да се такви инциденти, који су се десили на утакмици и после ње, више не могу толерисати. Он је нагласио да је важно да напади на објекте мањина буду јединствено окарактерисани, али и процесуирани, наводећи да већина ранијих инцидената на националној, расној и верској основи није добила судски епилог. Казао је да је, у последњем демолирању имовине Албанаца у Војводини, један тужилац окарактерисао случај као изазивање верске, националне или расне мржње, а у другом случају други тужилац – као оштећење туђе имовине.

Костреш је рекао да нису довољне само поруке о томе него да је најважније да ће те ствари бити разрешене тек када будемо обавештени да су ти изгредници кажњени и како.

Александар Савановић
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести