Култура - Књига

Култура / Књига IN MEMORIAM Сава Степанов (1951‒2024)
Сава Степанов, ликовни критичар и теоретичар уметности из Новог Сада преминуо је јуче у 73. години, саопштио је Културни центар Војводине „Милош Црњански”, чији је био дугогодишњи сарадник.
Култура / Књига Ученица Карловачке гимназије Петра Вукотић добитница књижевне награде „Иван Радоњић"
Жири за доделу књижевне награде „Иван Радоњић“ за кратку причу, од радова приспелих на овогодишњи Конкурс, одлучио је данас већином гласова да прва награда припадне Петри Вукотић, ученици IV-5 разреда Карловачке гимназије, за причу „Како је маска постала лице”.
Култура / Књига ОД ВЕЧЕРАС ФЕСТИВАЛ У КЊИЖАРИ “БУЛЕВАР БУКС” У НОВОМ САДУ На софи Цане, Грујић, Грабовац...
- Традиција је успостављена! - узвикују из Књижаре која свира “Булевар букс”, где се одвија добар део културног живота Новог Сада. Сада је то поводом најаве седмог фестивала Софа, који ће бити одржан од 7. до 9. јуна. 
Култура / Књига ПРИЗНАЊЕ ЗБИРЦИ „ДИМНИ ЗНАЦИ” Ђорђу Сладоју „Јефимијин вез”
Новосадски песник Ђорђо Сладоје овогодишњи је лауреат књижевног признања „Јефимијин вез” за збирку Димни знаци (издање „Штампар Макарије”, Београд и Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин” из Зрењанина).
Култура / Књига СЕСИЛ ВАЈСБРОТ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „АЛЕКСАНДАР ТИШМА” Тематизовала Холокауст у својим делима
Међународну награду за књижевност „Александар Тишма“ добила је Сесил Вајсброт, француска књижевница, есејисткиња, преводитељка и новинарка, и то за целокупни књижевни опус.
Култура / Књига ДОНЕТА ОДЛУКА О ЛАУРЕАТУ МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ ЗА КЊИЖЕВНОСТ Сесил Вајсброт „Александар Тишма”
Међународну награду за књижевност „Александар Тишма“ добила је Сесил Вајсброт, француска књижевница, есејисткиња, преводитељка и новинарка, и то за целокупни књижевни опус.
Култура / Књига УЛАЗНИЦА У СВЕТ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ Представљено ново коло едиције Прва књига Матице српске
У свечаној сали Матице српске јуче је одржана промоција књига објављених у едицији „Прва књига Матице српске“ у издавачкој 2023. години. Представљени су дебитантски наслови Тамаре Пантовић Путописи (из обећане земље), Стевана Јовићевића Искушавања идентитета и Владимира Папића На жанровској размеђи ране модерности.
Култура / Књига ДОДЕЉЕНА НАГРАДА „ЂУРА ЈАКШИЋ” Лауреат Митрић за „Кино Медитеран”
Песник, прозни писац, есејиста и преводилац, али и библиотекар, филолог и веб дизајнер Радомир Д. Митрић, добитник је награде „Ђура Јакшић“ за најбоље поетско дело написано на српском језику и објављено између два фестивала „Ђурини дани“.
Култура / Књига ВЕК ОД СМРТИ ФРАНЦА КАФКЕ Писање као врста молитве
Франц Кафка, прослављени чешки писац немачког језика, преминуо је пре стотину година 3. јуна 1924. Писац глобалног угледа, нека врста оличења авангардног аутора, како га одређују, експерименталног модернисте, за живота је био непознат.
Култура / Књига МАРИО ЛИГУОРИ О ВЕЗАМА МИЛОША ЦРЊАНСКОГ И ИТАЛИЈЕ Вече посвећено нашем великом писцу у среду у КЦВ Милош Црњански
Културни центар Војводине „Милош Црњански“ у среду, 5. јуна 2024. у 19 часова организује трећу овогодишњу трибину из циклуса „Дневник о Црњанском“ на којој ће учествовати професор др Марио Лигуори са Филозофског факултета из Новог Сада и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма.
Култура / Књига „ТОДОР МАНОЈЛОВИЋ“ уручен ФРАЊИ ПЕТРИНОВИЋУ: „Надам се да ћу наставити своје трагање и да ће то представљати ту моју малу радост“
Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда „Тодор Манојловић“ Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” за 2023. уручена је познатом новосадском писцу Фрањи Петриновићу.
Култура / Књига За награду „АЛЕКСАНДАР ТИШМА” ОСМОРО У КОНКУРЕНЦИЈИ У најужем избору Ласло Вегел и Слободан Шнајдер
На овогодишњем конкурсу за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма”, коју сваке друге године додељује Фондација „Александар Тишма”, у ужем избору за целокупан књижевни опус нашли су се: Сесил Вајсброт, Слободан Шнајдер, Ласло Вегел, Сергеј Жадан, Анџеј Стасјук, Татјана Цибулеак, Александар Хемон, и Семездин Мехмединовић.
Култура / Књига САША РАДОЈЧИЋ ДОБИТНИК ВЕЛИКЕ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „ИВО АНДРИЋ” Награђена збирка песама „Тобоган” у издању КЦНС
На наше велико задовољство редовни професор филозофије уметности  на Факултету ликовних уметности у Београду, Саша Радојчић,  велики ерудита, онај који зна све што треба знати о стиху, о песми,  о емоцији, сензибилности, о свету, о пролазности, о обичном малом човеку,  као што је то знао и наш једини нобеловац Иво Андрић, за своју десету збирку песама „Тобоган” добио је ово значајно признање.
Култура / Књига КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ КРОКОДИЛ ОД 21. ДО 23. ЈУНА У БЕОГРАДУ Богат програм
Књижевни фестивал "Крокодил" биће одржан од 21. до 23. јуна, под слоганом "Gimme Shelter", у простор испред Музеја Југославије, најавили су данас организатори.
Култура / Књига ПОЗНАТИ ПИСАЦ ФАНТАСТИКЕ СТИВЕН ЕРИКСОН СЕ ДРУЖИО СА ЧИТАОЦИМА У БЕОГРАДУ Инспирацију налази у историји
Писац епске фантастике Стивен Ериксон дружио се вечерас са својим многобројним читаоцима, потписивао им књиге и одговарао на питања у књижари "Делфи". Пар стотина поштовалаца Ериксона испунило је књижару у Студентском културном центру Београда, створивши дуг ред док је канадски писац стрпљиво два часа потписивао своје бројне романе, које је у преводу на српски језик објавила Лагуна.
Култура / Књига ПОЗНАТИ ПИСАЦ ЕПСКЕ ФАНТАСТИКЕ У БЕОГРАДУ Стивен Ериксон 20. маја пред читаоцима
Један од најзначајнијих светских аутора жанра епске фантастике, Стивен Ериксон, дружиће се са читаоцима у Београду у понедељак 20. маја од 17 сати у књижари Делфи СКЦ.
Култура / Књига ЦАНЕ „УКРСТИО РЕЧИ“ У НОВОМ САДУ: Песма је добра колико у њој истине има
Човек стари, смрт му се спрема, гледа да буде спреман, да уђе на кеца, не погреши речи… Тако некако је Зоран Костић, познатији као Цане, одговорио на питање откуд му толико енергије на сцени. Питање је дошло из публике Студентског културног центра Нови Сад, где је крајем прошле недеље одржана промоција његове књиге „Укрштене речи“.
Култура / Књига ОДЛАЗАК НОБЕЛОВКЕ Преминула списатељица Алис Манро
Канадска списатељица кратких прича и добитница Нобелове награде Алис Манро, која је више од 60 година проучавала свакодневни живот кроз призму кратке фикције, преминула је у 92. години у дому за старе у Онтарију.
Култура / Књига СВЕТСКИ ПОЗНАТИ ПИСАЦ АНДРЕЈ МАКИН У МАТИЦИ СРПСКОЈ Крајње непоткупљив жири је – време
Познати писац Андреј Макин, члан Француске академије, био је, у оквиру програма „Молијерови дани“ који организује Француски институт у Србији, у посети Матици српској, где је уприличен разговор о његовој књизи „Стари календар једне љубави“.
Култура / Књига Умро књижевник и преводилац Иван Ивањи
Иван Ивањи, књижевник, преводилац и аутор "Времена", преминуо је јуче, 9. маја у 96. години живота, пише Време.
EUR/RSD 117.0683
Најновије вести