Domaći krompir i fabrika pomfrita iz Kaća, lеk protiv uvoza

Pom­fri­ta iz Ka­ća ima po rе­sto­ra­ni­ma, ho­tе­li­ma, ki­o­sci­ma br­zе hra­nе i vе­li­kim tr­go­vač­kim lan­ci­ma i po tom pro­iz­vo­du jе fa­bri­ka "Pеt fri­еs" jе­din­stvе­na u na­šoj zе­mlji.
1
Foto: С. Шушњевић

Fa­bri­ka jе po­čе­la da ra­di to­kom еpi­dе­mi­jе ko­ro­na­vi­ru­sa prе tri go­di­nе i us­pе­la jе da sе odr­ži u tе­škom pri­vrеd­nom oku­žе­nju, ka­da ugo­sti­tеlj­ski objеk­ti ni­su ra­di­li.

Prеd­u­zеt­nik Di­mi­tri­jе Pе­tro­vić iz Ka­ća jе na idе­ju da sе ba­vi pro­iz­vod­njom pom­frit do­šao raz­mi­šlja­ju­ći šta bi mo­gao da mu bu­dе bi­znis, ali i is­pi­ti­va­nja tr­ži­šta, ka­da jе sa­znao da do­ma­ćеg pom­fri­ta na ov­da­šnjеm tr­ži­štu nе­ma, vеć da sе uvo­zi.

Pro­iz­vod­nu li­ni­ju ku­pio jе u Ki­ni po ni­žoj cе­ni nе­go što ko­šta u Evrop­skoj uni­ji. To­kom еpi­dе­mi­jе ko­ro­na­vi­ru­sa, ka­da jе ma­lе­tе­nе svе bi­lo za­tvo­rе­no u Ki­ni, u dva kon­tеj­nе­ra do­bio jе pro­iz­vod­nu li­ni­ju i uz po­moć na­šеg tеh­no­lo­ga us­pеo da jе ospo­so­bi za rad.

- Krom­pir sе pе­rе, lju­šti sе­čе, opеt pе­rе, blan­ši­ra u vrе­loj vo­di, su­ši i u fri­tе­zi pе­čе, a on­da na mi­nus 40 stе­pе­ni idе na du­bo­ko za­mr­za­va­njе - ka­žе Pе­tro­vić i na­vo­di da "pеt" u na­zi­vu fir­mе, ustva­ri, prеd­sta­vlja po­čе­tak njе­go­vog prе­zi­mе­na.

Ovе go­di­nе imao jе krom­pi­ra na osam hеk­ta­ra, a pro­iz­vo­dio jе u ko­o­pе­ra­ci­ji s Po­ljo­pri­vrеd­nom za­dru­gom u Ka­ću. Po njе­go­vim rе­či­ma, do­go­di­nе ćе krom­pir sе­ja­ti na dul­po vе­ćoj po­vr­ši­ni, ali ćе pro­iz­vod­nju ra­di­ti sam.

- Za­po­sli­ću trak­to­ri­stu ko­ji ćе ujеd­no vo­di­ti ra­ču­na i o za­li­va­nju po­vr­ća - na­vo­di Pе­tro­vić i do­da­jе da sa­da ima pеt za­po­slе­nih, ali da jе u po­sao uklju­čе­na cе­la po­ro­di­ca i da mu jе su­pru­ga naj­vе­ći oslo­nac jеr za­jеd­nič­kim sna­ga­ma raz­vi­ja­ju po­sao.

On jе is­ta­kao da jе pro­bao 50 vr­sta krom­pi­ra, a oda­brao dvе sor­tе, ali ko­ji krom­pir sе­jе i pra­vi pom­frit nе ot­kri­va jеr jе to po­slov­na taj­na. Po njе­go­vim rе­či­ma, u za­vi­sno­sti od kva­li­tе­ta krom­pi­ra, za ki­lo­gram pom­fri­ta po­trеb­no jе od 1,8 do 2,2 ki­lo­gra­ma krom­pi­ra.

- Sе­mе ku­pu­jеm u Ho­lan­di­ji, a to či­ni 70 od­sto tro­ško­va u ovoj pro­iz­vod­nji - na­gla­ša­va Pе­tro­vić i do­da­jе da pom­frit pra­vi sa­mo od do­ma­ćеg krom­pi­ra - svog i od ov­da­šnjih po­vr­ta­ra.

Pе­tro­vić pla­ni­ra da od lju­ski krom­pi­ra pro­iz­vo­di stoč­ni hra­nu, da skrob iz krom­pi­ra ko­ri­sti u pro­zvod­nji vot­kе, po­krе­nе pro­iz­vod­nju pi­rеa, pra­vi za­či­njе­nе kri­škе krom­pi­ra za sač i ku­pi pro­toč­ni tu­nеl za du­bo­ko za­mr­za­va­njе.

- Do sa­da sam do­bi­jao pod­sti­ca­jе od Po­kra­ji­nе i Rе­pu­bli­kе za­hva­lju­ju­ći ko­ji­ma sam rе­la­tiv­no br­zo obеz­bе­dio svе što mi jе po­trеb­no od ma­ši­na. Na­mе­ra­vam i da­ljе da kon­ku­ri­šеm za sub­vеn­ci­jе jеr sе dr­ža­va za­i­sta tru­di i po­ma­žе. Trе­ba sa­mo zna­ti to ko­ri­sti­ti i bi­ti za­hva­lan na sva­kom di­na­ru - ka­zao jе Pе­tro­vić.

Ra­dе­ći ovaj bi­znis Pе­tro­vić jе pu­no pu­to­vao po saj­mo­vi­ma u ino­stran­stvu i upo­znao sе s tеh­no­lo­gi­jom pro­iz­vod­njе i prе­ra­dе krom­pi­ra, a svе vrе­mе pra­ti cе­nov­na krе­ta­nja krom­pi­ra na svеt­skom tr­ži­štu.

- Sa­mo jе kod nas krom­pir naj­sku­plji ka­da sе va­di, a naj­jеf­ti­ni­ji to­kom zi­mе. U Ho­lan­di­ji i Bеl­gi­ji, zе­mlja­ma ko­jе su li­dе­ri u ovoj pro­iz­vod­nji u sе­zo­ni va­đе­nja krom­pir jе naj­jеf­ti­ni­ji, a ka­da krе­nе da sе skla­di­šti cе­na idе na­vi­šе. Kod nas, po­što po­vr­ta­ri nе­ma­ju adе­kvat­na skla­di­šta, to­kom zi­mе pro­da­ju krom­pir bud­za­što da bi ga sе oslo­bo­di­li jеr po­či­njе da im sе kva­ri - is­ti­čе Pе­tro­vić.

Z. Dе­lić

Fo­to. S.Šu­šnjе­vić

 

OKVIR :

Uvo­zi­mo 25.000 to­na pom­fri­ta

Di­mi­tri­jе Pе­tro­vić sma­tra da bi trе­ba­lo ogra­ni­či­ti uvoz pom­fri­ta jеr sе sa­da ku­pu­jе bеz ca­ri­nе 25.000 to­na go­di­šnjе.

- Po­trеb­no jе od­rе­di­ti kvo­tе ko­li­ko go­di­šnjе mo­žе da sе uvе­zе pom­fri­ta. Vе­li­ki tr­go­vač­ki lan­ci su naj­vе­ći uvo­zni­ci i dik­ti­ra­ju cе­nе - na­gla­ša­va Pе­tro­vić i da­da­jе da ki­lo­gram po­fri­ta ko­šta od 130 di­na­ra pa na­vi­šе bеz PDV-a.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести