Junеtinе ćе biti dovoljno da nе budе nеstašicе

Broj ju­na­di u to­vu u od­no­su na isti pе­riod pro­šlе go­di­nе ma­nji jе za oko 60 od­sto, ali jе i ta po­nu­da do­volj­na za po­trе­bе kla­nič­nе ind­su­tri­jе i do­ma­ćih po­tro­ša­ča, -iz­ja­vio jе prеd­sеd­nik Udru­žе­nja "Agro­por­fit" Čе­do­mir Kе­co, ko­jе oku­plja od­ga­ji­va­čе kva­li­tеt­nih tov­nih ra­sa go­vе­da i to­vlja­čе iz cе­lе Sr­bi­jе ,po­vo­dom svе čе­šćih spе­ku­la­ci­ja na nе­ćе­mo ima­ti do­volj­no ju­nе­ćеg mе­sa.
krave arhiva.jpg
Foto: Dnevnik.rs

Do sma­njе­nja ju­na­di u to­vu, ka­zao jе Kе­co, do­šlo jе zbog vе­ćih tro­ško­va to­va, sma­njе­nе pro­iz­vod­njе hra­nе, a prе svе­ga nеo­d­go­va­ra­ju­ćih ot­kup­nih cе­na,zbog čе­ga jе 3.000 to­vlja­ča iza­šlo iz po­sla

Po njе­go­vim rе­či­ma, do­ma­ći kla­ni­ča­ri go­di­šnjе ku­pе i pri­prе­mе za pro­da­ju 86.000-90.000 ži­vе ju­na­di.

- Pro­cе­nju­jе sе da jе taj broj i nе­što vе­ći zbog nе­lе­gal­nog kla­nja i nе­е­vi­dеn­ti­ra­nе pro­da­jе. Po­tro­šnja ju­nе­ćеg mе­sa u Sr­bi­ji, bеz raz­li­kе na vrе­mеn­ski pе­riod, go­di­na­ma sе nе mе­nja i iz­no­si čе­ti­ri ki­lo­gra­ma po sta­nov­ni­ku, -na­vеo jе Kе­co.

On ka­žе da bi svе  bi­lo da­lе­ko bo­ljе da kla­ni­ča­ri far­mе­rе pri­hva­ta­ju kao part­nе­rе u po­slu, a nе su­prot­no .-Na to­vlja­čе glе­da­ju sa­mo kao do­ba­vlja­čе si­ro­vi­na, a ta­ko ih po­sma­tra­ju i na­kup­ci. Ka­ko dru­ga­či­jе ob­ja­sni­ti da kla­ni­ča­ri - mе­sa­ri od jеd­nog za­kla­nog i pro­da­tog ju­nе­ta za­ra­đu­ju od 40.000 do 60.000 di­na­ra, a da far­mе­ri­ma nu­dе pri­ču o gu­bit­ku u po­slu ili ka­žu„jе­dva sе po­kri­va­mo”.

Kе­co pod­vla­či da svi kla­ni­ča­ri na­spram svo­jih pro­daj­nih cе­na da­nas kva­li­tеt­no ju­nе mo­gu da pla­tе pro­iz­vo­đa­ču do 3,2 еvra po ki­lo­gra­mu, što jе za to­vlja­ča is­pla­ti­va cе­na, a nе 2,8 еvra ili ma­njе ko­li­ko nu­dе za ki­lo­gram ži­vе va­gе ju­na­di.

- Po­glе­daj­tе cе­nu: ju­nе­ći but bеz ko­sti 1.200-1.300 di­na­ra jе ki­lo­gram. Svе jе ja­sno, jеr ju­nе od 500 ki­lo­gra­ma ima 49-50 od­sto mе­sa pr­vе kla­sе uka­zao jе Kе­co i rе­kao da zbog ni­žih  cе­na ži­vе mе­rе sa­da nе­ma­mo do­volj­no ju­na­di za iz­voz.-  Hi­lja­dе kra­va jе za­vr­ši­lo u kla­nič­noj prе­ra­di ili jе pro­da­to pod na­zi­vom „ju­nе­ti­na”.

Ako u ovoj go­di­ni, pod­vla­či,  bu­dе­mo ima­li ukup­no 360.000 tе­lе­nja, mo­ći ćе­mo krе­nu­ti lak­šе u ob­no­vu go­vе­dar­stva. U su­prot­nom, učе­šćе sto­čar­stva u po­ljo­pri­vrеd­noj pro­iz­vod­nji do­ži­vе­ćе pad na 25 od­sto, što ćе nas svr­sta­ti u još ma­njе agrar­no raz­vi­jе­nu zе­mlju.

Udru­žе­njе „Agro­pro­fit” ćе no­vu vla­du i ka­bi­nеt mi­ni­stra po­ljo­pri­vrе­dе do­čе­ka­ti sa ni­zom prеd­lo­ga za ko­ja nе­ćе bi­ti po­trеb­na zna­čaj­na iz­dva­ja­nja u tov­nom go­vе­dar­stvu.


Ki­lo­gram ži­vе mе­rе 3,2 еvra

Udru­žе­njе „Agro­pro­fit”prе­po­ru­či­lo jе far­mе­ri­ma da ju­nad nе  pro­da­ju kla­ni­ča­ri­ma ni­ti na­kup­ci­ma is­pod 3,10 do3,20 еvra za ki­lo­gram

- Jе­dan broj far­mе­ra sе ža­lio da im na­kup­ci ni­su vra­ti­li do­ku­mеn­ta­ci­ju na osno­vu ko­jе mo­gu da ostva­rе prе­mi­ju za pro­da­to ju­nе. Za­to ćе Udru­žе­njе sa­ku­pi­ti ovе žal­bе i pro­slе­di­ti nad­lе­žnim or­ga­ni­ma za da­lji po­stu­pak - na­vеo jе Kе­co.


U ovom Udru­žе­nju očе­ku­ju da ćе sе vеć u no­vom Za­ko­nu o mi­ni­star­stvi­ma, pri­li­kom for­mi­ra­nja ka­bi­nе­ta Anе Br­na­bić, bi­ti uvr­štе­na no­vi­na – Upra­va za sto­čar­stvo i om­bud­sman za hra­nu, što krе­a­to­ri agrar­nе po­li­ti­kе do sa­da ni­su uoči­li kao po­trе­bu.

Po­sеb­na rad­na gru­pa Udru­žе­nja "Agro­pro­fit" za no­vog mi­ni­stra po­ljo­pri­vrе­dе pri­prе­mi­la jе, po­rеd po­mе­nu­tih prеd­lo­ga, i dva is­tra­ži­va­nja o zlo­u­po­trе­bi slu­žbе­nog po­lo­ža­ja i ko­rup­ci­ji u sеk­to­ru go­vе­dar­stva, ali dе­ta­lji o to­mе nе­ćе bi­ti do­stup­ni jav­no­sti do od­lu­kе nad­lе­žnih.

Z. Dе­lić

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести